НОВИНИ

Удължиха срока на извънредното положение до 13 май

Николай Минков
от Николай Минков
20:40, 03.04.2020 (обновена)
20301
Чете се за: 01:20 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Със 122 гласа "за", 47 против и 7 въздържали Народното събрание удължи извънредното положение до 13-и май. Предложението беше внесено от Министерския съвет на 2 април 2020 г.

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета със 123 гласа "за", 55 против и 0 въздрържали се. НС прие на първо четене и промените в закона за енергетиката с 123 "за", 0 против и 54 въздържали се.

Бяха приети и актуализация на мерките по време на извънредното положение.

Удължаването на извънредното положение скара депутатите. Левицата поиска от управляващите да направят анализ на ефекта от ограничителните мерки досега. Според тях извънредното положение трябва да е до края на април.

Корнелия Нинова - председател БСП за България: Ние няма подкрепим това решение не само заради решенията, които изтъкнах, че не давате обективна информация, а поради наблюденията върху това какво се случва с икономиката, със социалния живот на хората, с безработицата, с падането на доходите, с напрежението в обществото.

Изненадващо ВМРО се съгласиха с искането на левицата.

Александър Сиди - Обединени патриоти: До края на този месец, ако важи извънредното положение ще можем да се съберем още веднъж, ако се налага и ако се налага да удължим това положение.

НФСБ обаче подкрепиха искането за удължаване на извънредното положение с месец.

ГЕРБ обвиниха левицата, че не разбира сериозността на проблема с пандемията.

Тома Биков - ГЕРБ: От изказванията на колегите от БСП разбрах няколко неща, първото е, че няма да подкрепят удължаването на срока за извънредно положение на този срок. Второто, че мерките са едновременно прекалено тежки и прекалено неефективни. Вие казвате: Плашим хората!, ами плашим ги, защото е плашещо. Защото това, през което минаваме, не е някаква веселба.

ДПС подкрепиха искането за удължаване на извънредното положение, но поискаха дискусия по мерките на кабинета.

Мустафа Карадайъ - ДПС: Ние ще подкрепим удължаването на срока за извънредното положение, както бе предложено от МС. Карантината дава резултати, три пъти и половина са по-малко починалите от усреднените за световен план, два пъти са по-малко установените заразени, но за финансовите, икономическите и социалните мерки какви да бъдат и как да бъдат, там вече наистина е нужен анализ, нужни са данни от изпълнителната власт.

"Воля" се обявиха за безсрочно извънредно положение, докато е нужно.

Веселин Марешки - "Воля": Правилното решение беше да бъде безсрочно, колкото е необходимо.

Дебатът ескалира. Стигна се до остро спречкване между Марешки и депутата от БСП Стоян Мирчев, но бързата намеса на квесторите предотврати скандала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов пик на заразата в САЩ - говори журналистът Петър Георгиев от Ню Йорк
Нов пик на заразата в САЩ - говори журналистът Петър Георгиев от Ню Йорк
Как работят личните лекари в условията на COVID-19?
Как работят личните лекари в условията на COVID-19?