НОВИНИ

Украински военен експерт: Не ни достигат техника и въоръжение, за да освободим окупираните територии

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
14:33, 06.11.2023
Чете се за: 09:32 мин.
По света
Слушай новината

Киев съобщи за руска атака срещу петролната рафинерия Кременчук и други инфраструктурни обекти в края на октомври. Имало е пожар и разрушения, други подробности не са известни. За хода на войната, стратегията на Украйна и отражението на кризата в Близкия изток - вижте интервюто с Олег Жданов, украински военен експерт и видеоблогър, Николай Кръстев разговаря с него.

БНТ, Николай Кръстев: Благодаря Ви, господин Жданов, че приехте поканата на Българската Национална Телевизия да бъдете наш гост! Бихте ли казали, как се развиват военните действия в Югоизточна Украйна?

Олег Жданов: Сега провеждаме отбранителна операция, противникът се опитва да премине към настъпление, но мога да кажа, че в югоизточната част на фронта сега се създаде донякъде патова ситуация. Ние поддържаме отбраната, не можем да преминем в контранастъпление, а врагът не може да продължи настъплението си. Линията на фронта се стабилизира.

- Какво става около Авдеевка?

- Тук може би има повече политика, отколкото война. Те се опитват да изравнят фронтовата линия и за тях е много важно да отбележат някаква победа. Някаква победа на бойното поле, за да демонстрират, че цялата тази "операция" се води не просто така, а и с нещо трябва да се започне предизборната кампания, която стартира на 1 януари. Доколкото се знае от медиите, Путин смята да обяви, че ще се кандидатира за пореден път като президент на Руската федерация.

- Кога Авдеевка ще премине в украински ръце?

- Имаме шансове да я удържим, сега тя е в наши ръце. Да, фронтът леко се огъна по северния и по южния фланг, но пък в източната част - напротив, там ние подобрихме тактическото си положение и минахме напред. Затова казвам, че сега противникът остана без дъх, ние очакваме той да получи резервите от две мотострелкови бригади от Втора общовойскова армия на въоръжените сили на Русия и това ще бъде вече третата вълна от опитите да преминат в настъпление по посока на Авдеевка. Но сега ние държим града съвсем стабилно.

- Според Вас как ще продължат военните действия?

- Този въпрос в по-голяма степен трябва да се зададе на страните наши партньори, включително и на България. По принцип имаме достатъчно възможности, които биха позволили днес да решим въпроса за началото на настъпателната операция за освобождаването на окупираните територии. Не ни достига техника и въоръжение, това е основният проблем, основната причина.

Лятното контранастъпление го провеждахме в рамките на наличните ни сили и възможности, които формирахме благодарение на военнотехническата помощ от страните партньори от формата Рамщайн. Разбира се, ще се стараем да нанесем максимални поражения на руската армия, за да се опитаме да пробием отбраната на врага поне в едно оперативно направление с по-нататъшно развиване на успеха и излизане на брега на Азовско море.

- Виждаме, че военните кораби на Русия не са толкова активни в Черно море, те се оттеглиха в Новоросийск. Какъв сигнал е това за ставащото в Черно море?

- Сигнал е за това, че ние - страна без флот, принудихме Руската федерация, страна, която има Черноморския флот, още повече има флот, който беше усилен преди масираното нахлуване в Украйна за сметка на Балтийския флот, за сметка на Северния флот, част от корабите и подводниците им пристигнаха тук – постигнахме паритет. Да, още не господстваме в Черно море, но във всеки случай можем да контролираме северозападната част на акваторията на Черно море, контролираме я с нашите огневи средства и имаме предимство в северозападната част, а общата картина на нещата бих определил като паритет в Черно море.

- Президентът Зеленски каза, че Украйна е върнала Русия в източния бряг на Черно море в Новоросийск. Така ли е това?

- Да, това отговаря на действителното положение. Във всеки случай те изцяло махнаха корабите си от кейовете на западното крайбрежие на Крим, прибраха ги в югозападната част. Минимален брой кораби останаха в Севастополския залив, част наистина прехвърлиха в Новоросийск, част от корабите се крият, дрейфуват край Керченския мост. При това Русия създаде жив щит от цивилни кораби, спряха там на котва цивилни кораби уж за проверка. Въпреки че освен техни кораби и товари, които са предназначени за Русия и са от Русия, няма какво друго да се проверява. Но има струпване на кораби, цивилни кораби са закотвени и техни военни кораби се прикриват зад тях. Такова е положението сега, те наистина се крият, президентът каза верни неща. И основната им база отново е Новоросийск.

- Казахте, че всичко зависи от военната помощ, която Украйна трябва да получи. Какво очаквате да пристигне от България, изобщо как изглежда България, която е на страната на Украйна в тази война?

- Доколкото знам от България пристига много голяма помощ с широка номенклатура – и муниции, и техника, дори ставаше въпрос за ремонт на техниката и въоръжението, особено на съветските модели. Но доколкото разбирам, вашите политиците се стараят да не го афишират. Затова можем да кажем, че България много помага на Украйна и сме много благодарни за такава обемна помощ от България за нашите сили на отбраната.

- Господин Жданов, премиерът на Украйна господин Шмигал каза, че Украйна трябва да засили собственото си производство на артилерийски снаряди. Какво мислите по този повод?

- Много е трудно да се осъществи такова увеличаване. Защо - защото за производството на муниции са необходими високи технологии. На началния етап леенето на метал във форми е нещо просто наистина, но въпреки всичко се стремим да разгърнем собствено производство. Всъщност Израел започва своето независимо развитие и полага началото на своя военнопромишлен комплекс с построяването на завод за патрони, който след това започва да произвежда цялата номенклатура от муниции, които са необходими на Армията за отбрана на Израел. Това е като пример, че собственото производство на муниции оказва пряко влияние върху развитието на въоръжените сили и прякото им използване по тяхното предназначение. Затова се надяваме, че правителството ни в кратки срокове ще се заеме с изграждането на мощности за собствено производство, като се започне от патроните и се стигне до муниции за артилерията.

- Какво влияние, според Вас, има войната в Близкия изток върху Украйна и нахлуването на Русия там?

- Тя има по-скоро политическо влияние. Когато става въпрос за военнотехническата помощ, не забелязваме въздействие. Президентът на САЩ Джо Байдън категорично заяви, и по принцип това се потвърждава от предприетите практически крачки, че Съединените щати изцяло са в състояние едновременно да помагат и на Израел, и на Украйна. И като доказателство вчера беше съобщено, че Съединените щати изпращат следващия, както го наричам, "малък пакет" от военна помощ на стойност 150 милиона - основно муниции за западните модели оръжия, които бяха доставяни от Съединените Щати. Така че, в политическо отношение - да. В информационно отношение трябва да отбележим, че вече не сме на първите страници на вестниците, не сме и по заглавията на другите медии. Но във военнотехническо отношение всичко продължава да е така, както беше набелязано в рамките на формата Рамщайн.

Автор: Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се справи при визитата си на Ботев Враца
Локомотив София се справи при визитата си на Ботев Враца
Напусна ни културният антрополог проф. Ивайло Дичев
Напусна ни културният антрополог проф. Ивайло Дичев