НОВИНИ

Улица "Съборна" в София става пешеходна

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 15.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Столичната улица "Съборна" ще стане пешеходна връзка между площад "Св. Неделя" и Градската градина. Очаква се промените да започнат от началото на лятото, това обяви днес главният архитект на София.

Целта е да има повече пространство за почивка и разходка на софиянци за сметка на много паркирани в момента автомобили. А по време на реконструкцията на площад "Св. Неделя" ще бъде обновена изцяло и "Съборна ".

Целта на проекта е улица "Съборна " да свърже площад "Света Неделя" с Градската градина. Проучване показало, че Градината е много привлекателно място за столичани и така чрез "Съборна" до нея ще се стига през голяма пешеходна зона. В началото на лятото ще започне лека трансформация на улицата.

Здравко Здравков - гл. архитект на София: Трансформация, която да освободи неправилно паркирали автомобили. За да създадем една по- добра възможност за придвижване на пешеходците. Най-добрата част от града, която може да се превърне в истинската, прекрасна търговска улица, в момента е затисната с толкова много паркирали автомобили.

На първо време ще бъдат поставени пейки за хората и кашпи с цветя. Ще се пребоядисат и уличните стълбове. "Съборна" ще стане пешеходна зона в частта си между улица "Леге " и Градската градина, като тук ще могат да влизат само обслужващи коли.

В другата част на улицата между "Леге" и "Цар Калоян" ще се разшири пешеходното пространство, сегашните многобройни паркоместа ще бъдат премахнати, ще останат само няколко за успоредно паркиране от северната страна. В тази част ще има еднопосочно движение на коли.

Третата част на улицата от ул. "Калоян" до площад "Св. Неделя" ще е изцяло затворена.

Здравко Здравков - гл. архитект на София: С възможност за ограничен достъп за автомобилите, които ще обслужват Патриаршията.

Борис Бонев - общински съветник: Ние не затваряме "Съборна", ние я отваряме за пешеходци, отваряме я за градски живот, за културен живот, отваряме я за възможността спокойно, безопасно, удобно пешеходците да разглеждат всичките чудесни забележителности, които се намират на нея или в съседство на нея.

Когато започне работата по проекта за промяна на площада около църквата "Св. Неделя", тогава ще се реконструира изцяло и улица "Съборна " и ще се подмени настилката й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Природни катаклизми белязаха Деня на климата
Природни катаклизми белязаха Деня на климата
Масовото тестване за COVID-19 в Пловдив ще е доброволно
Масовото тестване за COVID-19 в Пловдив ще е доброволно