НОВИНИ

Унгария предоставя коридор за прибиране на българи от Западна Европа

bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 26.03.2020
Чете се за: 02:44 мин.
Политика

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто по негово искане. Двамата министри разговаряха на четири очи в 12:00 ч. в Министерството на външните работи.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева благодари на Петер Сиярто, че в тези трудни времена е дошъл в България, за да се видят очи в очи.

"След многото пъти, когато успяхме да се чуем, успяхме да осигурим безпроблемно преминаване на българските граждани през територията на Унгария, успяхме да намерим трайно решение с времеви график все още между 21:00ч. и 05:00ч., така че българските граждани да могат да стигнат до домовете си", заяви Захариева. И допълни, че по последна информация вече няма напрежение, хората знаят за този времеви диапазон и са подготвени да преминават.

Тя каза, че двамата са обсъдили колко е важно да има общо европейско решение за осигуряване на бързи транзитни коридори особено за стоките от първа необходимост - хранителни стоки, медицинска техника, лекарства, маски, респиратори.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: В понеделник беше обявено препоръките на ЕК за зелените коридори и много се надявам всички държави от ЕС да се придържат към тези препоръки. България, бидейки външна граница на ЕС, беше първа, която усети предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на стоки, и на граждани до територията на България. И още преди 15 дни с българското правителство настоявахме от Комисията да има такова общо решение. Вече е факт.

Все още има забавяне в някои части на Европа, но министър Захариева призова да има и решение, не само комуникация.

Тя каза, че има напрежение и на границата между България и Турция. И увери, че България ще направи всичко възможно да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно.

Двамата министри са обсъдили и мерките, които правителствата на България и Унгария са взели за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Имаме възможност да приберем деветима унгарски граждани от Делхи тази седмица. Надявам се операцията да е успешна. И на мен ми се иска и службите на ЕС, мисиите по света особено там, където нямаме посолства и мисии, да бъдат по-активни в координацията за прибиране на европейските граждани от различни кътчета на света.

На въпрос на "По света и у нас" колко българи трябва да се приберат от Индия и има ли готовност да се помогне на други наши сънародници, Захариева отговори: "В Индия става въпрос за 82 общо граждани, но те не са само българи. От тях малко над 30 са български граждани. Така както ние сме ползвали помощ от други държави, оказваме съдействие и на граждани на членове на ЕС. Надявам се днес да излети самолетът".

Тя заяви, че имат указания за всички мисии зад граница постоянно да актуализират списъците към София за българите, които искат да се завърнат. Свързалите се с посолства в целия свят са над 700 човека, от които 76 туристи, останалите са хора, които живеят там и предпочитат да се приберат в България в тази ситуация. "Работим всички да могат да се приберат възможно най-бързо", категорична беше Захариева. Тя призова за търпение.

Решихме, че е важно вместо във видео конференция, да се срещнем лично и това показва значимостта на факта, че и двамата отдаваме голямо значение на личните връзки. Това заяви в началото на изявлението си след срещата с министър Захариева унгарският дипломат номер едно Петер Сиярто.

Във всяко едно отношение в рамките на ЕС България и Унгария заемат еднакви становища и това има още по-голямо значение в такива трудни времена като днешния, допълни външният министър.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария: Изразихме солидарността си във връзка с коронавируса и се съгласихме, че всяка държава първо трябва да защити здравето на собствените си граждани и в същото време, икономиката си. Правим всичко възможно стоките да могат да минават без проблем през границите на страните, по възможност с намалено чакане, така че да стигнат навреме до целите си. На европейско ниво трябва да осигурим транзитни коридори, така както Унгария осигурява безпроблемно преминаване на стоките през страната.

Унгария ще предостави и коридор на българските и румънски граждани от западните страни да могат да стигнат до дома си. Всяка вечер от 21 ч до 5 ч сутринта българските граждани ще могат да преминат границите на Унгария откъм Австрия, обясни Сиярто.

Следващата тема, в която има съгласие между двете държави, е миграцията. Тя е още по-значима в момента, защото нелегалните вълни на мигранти не само са културен риск и риск за сигурността, но и много голям здравен риск, подчерта унгарският външен министър.

Ще защитим Унгария и външната граница на ЕС, както и вие ще го направите. Съгласни сме, че трябва да се договорим с Турция, защото без едно трайно споразумение, натискът върху нас от тази граница ще бъде непоносим, допълни той.

Българите и унгарците се бориха много за разширяването на ЕС и онзи ден стигнахме до един много важен успех - започнаха преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, каза още външният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив искат връщане на стария режим за преминаване през пропускателните пунктове
В Пловдив искат връщане на стария режим за преминаване през пропускателните пунктове
ТИР ремаркетата потеглят за Турция с влак
ТИР ремаркетата потеглят за Турция с влак