НОВИНИ

Унищожена е единствената колония от голям корморан по Северното Черноморие

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 08.05.2020
8575
Чете се за: 01:06 мин.

Единствената колония от голям корморан по Северното Черноморие и била унищожена.

Всички дървета, където гнездят птиците, са били изсечени, а стотици яйца и новоизлюпени малки - унищожени.

Сигналът е на Българското дружество за защита на птиците

При мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 6 май, природозащитници установили, че голяма част от горската територия е изсечена, а гнезата - унищожени - в разгара на размножителния период на кормораните.

Михаил Илиев, БДЗП: Никой не се е съобразил с това, дори от етична гледна точка, с това че птиците се размножават над главите им, докато те са секли дърветата. Нарушени са няколко закона.

Още в началото на март, колонията е заета от 180 двойки големи корморани. Днес община Шабла и екоинспекцията във Варна направиха проверка.

Мариян Жечев, кмет на община Шабла: Има съществено нарушение на екологичното законодателство в случая, грубо и то. Става дума за имот, който преди няколко месеца беше общинска собственост, вече е частна, собственост е на Илко Павлов.

Той и брат му имаха намерение да издигнат вила на скалите в резерват Яйлата, притежават и съседния парцел с бивш стопански двор. Според внесеното в общината инвестиционно намерение Павлов иска да направи ботаническа градина. Вместо това обаче започнала сеч на тополите и боровете върху новия си терен от 30 декара.

Косьо Даскалов, гл. инспектор в Регионална дирекция по горите - Варна: За нас има нарушение, най-малкото, че се оказва, че няма издадено позволително за сеч на тези дървета, няма разрешение от общината.

Потърсихме Илко Павлов за коментар, но той не отговори на позвъняванията ни. Територията, където беше колонията от корморани, се намира до самия бряг на езерото и към нея има сериозни апетити. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване, казват природозащитниците. Освен големия корморан, който е обект на опазване, в Дуранкулашкото езеро има около 260 вида птици и две трети от тях гнездят тук.

Автор: Надежда Карпачева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сачева: Не изпускаме домовете за възрастни, правим всичко възможно за превенция
Сачева: Не изпускаме домовете за възрастни, правим всичко възможно за превенция
Стефан Командарев за киното след карантината
Стефан Командарев за киното след карантината