НОВИНИ

Усилване на вятъра през нощта

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 24.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Времето
Слушай новината

Необичайно топло беше и днес в страната - в повечето райони температурите следобед бяха между 11 и 16 градуса, във Велико Търново достигна 18. Причина за високите температури е топлият югозападен вятър, които северно от планините беше и силен с пориви, във Враца например над 57 км/ч. В същото време в северозападните райони беше едва 3 градуса, но там беше тихо и с намалена видимост почти през целия ден.

През нощта и утре до обяд южният вятър ще се усили още и за цялата страна е в сила предупреждение от първа степен - жълт код за много ветровито време, с пориви до 70-80 км/ч, а в районите северно от планините и до 86 км/ч.

В западните и планинските райони ще има и валежи от дъжд. Утре преди обяд дъждът ще обхване и останалата част от страната, но след обяд валежите ще спират. Ще е все още сравнително топло, с минимални температури между 4° и 9°, и максимални - между 8° и 13°, в София около 7. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават.

Сутринта в планините ще духа силен до бурен южен вятър,който в следобедните часове също временно ще се ориентира от запад-северозапад.

До обяд ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг. Около обяд облачността бързо, но за кратко ще намалее и валежите ще спрат.

На много места и на Балканите утре ще вали - в източните и южните райони -дъжд, в северозападните - сняг. Облачно и дъждовно ще бъде и на Пиренеите, и в крайните югозападни райони на Франция. Сняг ще вали в Източна Франция, страните от Бенелюкс, Централна Европа, както и на Скансинавския полуостров.

У нас в близките дни ще застудява. През нощта срещу вторник в северозападните райони ще завали сняг. Възможни са и поледици.

Сутринта във вторник на изток температурите ще са все още високи, но до вечерта и в Централна и Източна България дъждът ще премине в сняг. Снеговалежите в източната половина от страната ще продължат и в сряда, ще бъде ветровито и ще има условия за виелици и навявания.

В четвъртък и петък сутринта ще се задържи сравнително студено и почти без валежи, но в петък облачността отново ще се увеличи и по-късно през деня ще завали дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в Нидерландия: Полицията използва сила срещу протестиращи срещу вечерния час
Сблъсъци в Нидерландия: Полицията използва сила срещу протестиращи срещу вечерния час
Кой уши ръкавиците на Бърни Сандърс, които се превърнаха в сензация?
Кой уши ръкавиците на Бърни Сандърс, които се превърнаха в сензация?