НОВИНИ

Увеличава се броят на болните от грип у нас

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 06.03.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Здраве

Броят на болните от грип в страната се е увеличил през последните няколко дни.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Благоевград броят на болните от грип и остри респираторни заболявания за последната седмица се е увеличил двойно в сравнение с предходната. Легловата база на вътрешното отделение на многопрофилната болница в града е почти запълнена. Малко свободни места са останали и в детско отделение.

Болните от грип в Благоевград са предимно деца на възраст между 5 и 14 години. Лекарите съветват пациентите да не се лекуват сами или да пият антибиотици, а задължително да се прегледат от специалист и да използват противовирусни препарати. В града обаче такива рядко се намират, а маски и дезинфектанти липсват.

Димитрий Тюлеков - фармацевт в Благоевград: За дизенфектантите не е фатално, все пак един спирт върши същата работа. Имаше едни период, търсеха много витамин D, макар че не знам колко е вярно, че е ефективен срещу коронавирус.

Фармацевтите в Пловдив също са притеснени, че има недостиг на противовирусните препарати срещу грип тип Б.

Димитрия Стайкова- председател на Районната колегия на Български фармацевтичен съюз: Може би от десет дни много трудно се намират по аптеките на Пловдив, дори ние знаейки, че някоя аптека все още има количества, пращаме пациентите нататък.

Д-р Валентина Костуркова - управител на ДКЦ II- Пловдив: Закупихме бързи тестове за момента за грип Б, който се изолира, може би на ден имаме по 10 проби положителни.

Иси Димитрова- жител на град Пловдив: Притеснявам се, но се предпазвам с лична хигиена и да не ходя на много места, където има много хора.

Според личните лекари във Варна след пика на втората грипна вълна миналата седмица, сега болните са по-малко.

Д-р Христина Димитрова - личен лекар: В момента при нас е спокойно, особено след като обявиха грипна ваканция за учениците, тъй като втората вълна на грипната инфекция тази година при нас се изяви с повишаване броя на болните ученици. Има различни по тежест случаи, но най-рискови са хронично болните.

В аптеките в града на места липсват противовирусни препарати за деца, защото родителите се презапасяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България има защитни материали за месец-два, очакват се нови доставки
България има защитни материали за месец-два, очакват се нови доставки
ЕС призова за спазване на примирието в Идлиб
ЕС призова за спазване на примирието в Идлиб