НОВИНИ

Увеличават се отменените и спрените чартъри към Южното Черноморие заради коронавирус

увеличават отменените спрените чартъри южното черноморие заради коронавирус
Снимка: Архив/ БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 10.07.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Заради скока на заболели от COVID-19 отменените и спрените чартъри към Южното Черноморие се увеличават. Това стана ясно след среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на туристическия бранш по Южното Черноморие.

Ангелкова допълни, че местата за хранене и настаняване, които спазват мерките за безопасност, ще получават специален знак за това.

Браншът е притеснен, след като наново започнаха да се отменят полети заради ръстът на заразени у нас. Вчера Литва изпрати празен самолет, за да прибере туристите си от Бургас.

От Министерството на туризма пък ще предоставят специален печат на хотелите и заведенията, които спазват мерките за безопасност, така че туристите да се чувстват сигурни по нашето Черноморие.

По думите на министър Ангелкова, това е нова инициатива, която се провежда в момента и която ще бъде представена през следващата седмица. Тя посочи, че знакът ще се дава без допълнителни такси или изисквания.

Морските ни курорти са пълни през почивните дни, предимно с българи. Чуждите туристи са малко и разликата за тях е забележима.

„Има разлика от миналата година. Миналата година пак бяхме в Слънчев бряг, но имаше доста повече хора, отколкото тази година", сподели турист.

В този хотел в Слънчев бряг има чужденци, но те са предимно от съседните на нас страни.

"Румъния, Сърбия. Лисват традиционните туристи. Наблягаме предимно на българския пазар", заяви Антон Христов, управител на хотел.

Туристическият бранш е притеснен, че дори в разгара на сезона няма чужди туристи, а заетостта е за кратки престои.

"Добре дошли са българските туристи, но това са петък, събота и неделя. Те няма да решат въпроса, който е с тази огромна база. Колегите хотелиери в изказванията си дадоха едни срокове, ако в следващите 10 дни няма подобрение на ситуацията, имам предвид някакви туристи от някакви пазари, те може би ще преминат към затваряне на хотелите", заяви турооператорът Иван Кирязов.

Министър Ангелкова призна, че хотелиерите са изплашени за сезона, но успокои, че на този етап чартърите от някои страни продължават.

"Очакваме от Германия да продължат чартърните програми, от Нидерландия, Белгия, Полша. Водим разговори да отпадне и 14-дневната карантина за Украйна и Молдова", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

По данни на Министерството на туризма най-големият ни черноморски курорт - Слънчев бряг, към момента, е запълнен едва на 5% от капацитета си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново сблъсъци между протестиращи и полицията в "триъгълника на властта"
Отново сблъсъци между протестиращи и полицията в "триъгълника на властта"
Борисов на митинга пред МС: На този ден трябва да сме заедно с президента, а не да ни разделя полицията
Борисов на митинга пред МС: На този ден трябва да сме заедно с президента, а не да ни разделя полицията