НОВИНИ

В Благоевград имат проект за нов приют за кучета, но няма пари

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 29.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Регионални

Изграждането на нов приют за бездомни кучета обсъждат в Благоевград. Идеята е на част от общинските съветници, а целта да се намали броят на четириногите, които живеят без дом в града.

Сега действащият приют за бездомни кучета край Благоевград постоянно е със запълнен капацитет. Затова и животните след като се кастрират и обезпаразитят, престояват определен период в приюта и се връщат обратно на местата, където са заловени. Това обаче създава доста неудобства за жителите на Благоевград.

Още през 2013 година общината е отредила терен за нов приют за бездомни кучета. Има изготвен и проект.

Андон Тодоров, председател на Общински съвет-Благоевград: Зная, че общината в момента е в много тежко състояние, пари няма, ще търсим от някъде, някакво перо, което да насочим, защото сумата не е кой знае колко голяма за един такъв приют, тя е между 150 000 и 200 000 лева. Само ще отбележа, че такъв приют има вече проект, който е одобрен и единственото нещо е да се проведе процедура и да започне да се прави.

Изграждането на видеонаблюдение не само в града, но и в селата, може да помогне за по-лесното установяване от къде в града се появяват нови бездомни кучета, убеден е председателя на общинския съвет.

Андон Тодоров, председател на Общински съвет-Благоевград: Знаете, градът е пълен с кучета, друг е въпросът от къде идват, как идват. Необходимо е бързо видеонаблюдение по селата. И ако има това, което говорят, че кучетата се донасят с бусове и камиони в Благоевград от други общини и се стоварват.

През тази година се планира и приемането на нова наредба с мерки за намаляване на популацията от бездомните кучета в града. В нея ще бъде регламентирано залавянето, обработката, освобождаването или настаняване в приют на безстопанствените кучета. Ще се регулира и контрола върху регистрацията на домашните кучета, тяхното отглеждане и развъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Радостина Александрова: Използването на кръвна плазма срещу Covid-19 е обещаващо
Проф. Радостина Александрова: Използването на кръвна плазма срещу Covid-19 е обещаващо
Мъртва риба в езерото в русенското село Щръклево
Мъртва риба в езерото в русенското село Щръклево