НОВИНИ

В епицентъра на заразата - репортерите на БНТ, които видяха ужаса на ковид от първо лице

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
10:00, 06.11.2021
20434
Чете се за: 03:45 мин.
Истории
епицентъра заразата репортерите бнт видяха ужаса ковид първо лице
Слушай новината

Познаваме ги като журналисти. Свикнали сме, че трябва да разказват, да споделят важното. Задължително е да са смели и да преглъщат своите емоции, потребности и болка, за да стига важното до хората. Понякога сълзите им пречат да завършат интервюта. Друг път стискат зъби и продължават. Защото жаждата за глътка въздух понякога е битка с неизвестен край, история, която трябва да бъде разказана и чута. Иван Янев и Даниела Димитрова за втори път сложиха защитни облекла и влязоха в епицентъра на заразата.

За втори път в рамките на година репортерът на БНТ Иван Янев влиза като доброволец в COVID отделението в казанлъшката болница. Казва, че е страшно. По-страшно от миналия път. Пациентите не спират да прииждат, не спира и надпреварата със спадащата сатурация.

Репортерът на БНТ Иван Янев отново стана доброволец в ковид отделение

Суматоха и разместване на кислородни бутилки. Тихи разговори между медици и пациенти. Пред очите на Иван хора идват и... си отиват.

По-изтощени и отслабнали намира Иван Янев лекарите в отделението. Чува техните разговори с децата им. Чува и обещания за повече време заедно, които едва ли скоро ще бъдат изпълнени. А работното време е относително понятие за медиците.

Иван Янев помни уроците от казармата за дълг, чест и достойнство. Според него обществото ни лежи ранено в окопа, водейки неравна битка. Една от причините, които за втори път го отвеждат като доброволец в отделението.

В епицентъра на заразата: Екип на БНТ влезе в COVID отделение в Русе

Репортерът на БНТ Даниела Димитрова и операторът Светослав Шаламанов за втори път влизат в COVID отделението на онкологичния център в Русе. И отново ни изправят очи в очи с реалността. Обличат защитни костюми, които ги смазват още на втората минута и тръгват по пустия коридор.

Чуват и гласа на лекари, които заповядват на поредния пациент, който се лута между живота и смъртта - “Дишай!”. Разбират, че пациенти търсят помощ късно. Едва когато вирусът е поразил дробовете им.

И тук, в отделението, Даниела разбира, че не е толкова силна, колкото е смятала. Чула разказа на майка, чиято дъщеря е била заразена и ѝ предала болестта. Чула майчините обещания за борба с болестта и след това безкрайни прегръдки с детето.

Някои от сестрите в отделението знаят имената на всички пациенти, защото покрай манипулациите опитват да повдигат духа им. Случвало се е да пеят или танцуват с пациентите, които излизат от отделението си. Заедно празнуват живота. Тримата лекари в отделението не признават, че са уморени, но Даниела усеща, че са изтощени от тежките им въздишки на всеки въпрос. Лекуват онкоболни и са свикнали със смъртта, но страданието в отделението ги смазва допълнително. Даниела Димитрова е убедена, че те няма да се откажат, въпреки че са на предела на силите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Илиев ще се бори за бронз от Световното до 23 години
Станимир Илиев ще се бори за бронз от Световното до 23 години
Бербатов прогнозира, че Солскяер ще бъде уволнен при голяма загуба в дербито на Манчестър
Бербатов прогнозира, че Солскяер ще бъде уволнен при голяма загуба в дербито на Манчестър