НОВИНИ

В Гърция: Протести срещу закон за правилата за протести

гърция протести закон правилата протести
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:42, 09.07.2020
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Граждани в Гърция демонстрираха днес нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като недемократичен.

Пред парламента в Атина хвърляха бомбички срещу полицията, която в отговор употреби сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Сред новите разпоредби са по-малко улично пространство да бъде предоставено на по-малки протести и полицията да има право да забрани определени събития - включително контрапротести, от съображения за сигурност.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че новите правила са необходими за регулиране на "десетки малки протести", които рутинно затварят градските центрове.

Трябва да има правила, така че (протестите) да не възпрепятстват движението, работата на гражданите и живота на цял град. Тези права са също толкова "свещени", колкото и правото на протести и демонстрации.

"Нашата конституция защитава (правото на протест) от 1864 г.", добави Мицотакис.

Основната опозиционна лява партия Сириза атакува законопроекта като "патерналистичен" и "фашизоиден". "Днес е мрачен ден за гръцката република", заяви лидерът на Сириза и бивш премиер Алексис Ципрас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва националното военноморско учение "Бриз 2020"
Започва националното военноморско учение "Бриз 2020"
Макрон размисли - подкрепя оригинална, а не съвременна реставрация на "Нотр Дам"
Макрон размисли - подкрепя оригинална, а не съвременна реставрация на "Нотр Дам"