НОВИНИ

В ход е руски щурм срещу последните защитници на Мариупол в завода "Азовстал"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:03, 19.04.2022
5190
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

В ход е очакваната руска офанзива в Източна Украйна, определяна от Киев като "Битката за Донбас". Стълкновенията са по цялата фронтова линия с дължина 480 километра. През последното денонощие руските сили са поразили над 1200 украински цели.

По американски оценки - руското настъпление е прелюдия към много по-голям щурм. Целта е пълен контрол над районите Донецк и Луганск, и свързването им по суша с окупирания Крим.

В ход е и щурм срещу последните защитници на Мариупол в заводите "Азовстал". Според украинската страна, Русия използва противобункерни бомби. Руската телевизия съобщава, че около 120 цивилни, които живеят в района на комплекса, са се изтеглили през хуманитарни коридори. Москва предложи на украинските части да се предадат утре в 14.00 часа в замяна на гаранции за живота.

Междувременно Чехия обяви, че ще ремонтира поразената украинска бронетехника. Седем самолета с оръжие за Украйна тръгват за Европа до 24 часа, обяви Вашингтон. Великобритания ще предостави противокорабни ракети и артилерия.

Германия също обеща оръжейни доставки, а канцлерът Шолц заяви, че Русия не трябва да спечели войната.

"Попитахме германската оръжейна индустрия какво може да достави в близко бъдеще. Украйна си избра от списъка и ние осигурихме пари за покупката. Оръжията включват противотанкови средства, оборудване за прихващане, муниции и средства за артилерийски сражения", каза Олаф Шолц.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До две седмици започва изкупуването на зърното за държавния резерв
До две седмици започва изкупуването на зърното за държавния резерв
Обратно у дома: Моряци от екипажа на "Царевна" с разказ за преживяното на борда
Обратно у дома: Моряци от екипажа на "Царевна" с разказ за преживяното на борда