НОВИНИ

В капана на водния ад: Свидетелски разкази за бедствието по Южното Черноморие

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:14, 05.09.2023
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Слушай новината

Бедствие - това е единствената дума, с която хората, попаднали във водния капан, описват ситуацията в района.

Диана Кънчева, Царево: "Вали от 20 часа, към 4 часа след обяда се заформиха два огромни облака в морето, изведнъж започнаха силни капки дъжд. Първоначално беше със силни светкавици. Положението в Царево е ужасно."

Хората се опитват да опишат бурята с думи, кадрите от телефоните им крещят: бедствие.

Диана Кънчева, Царево: "От общината със системата за сигнализиране предупредиха всички жители да се качат на високите етажи, тъй като има опасност от наводнение. Има закъсали коли, моста към квартала е разрушен, пристанището е в трагично състояние, сцената е паднала."

От първо лице за ужаса в Царево: Предупредиха ни да се качим на високите етажи, цяла нощ не спря да вали

Група офроуд състезатели се превърнаха в доброволци в Китен и Царево.

Жерар Енев - организатор на Национален офроуд събор - Приморско: "Включваме се от къмпинга в Китен, където всичко е под вода, събрали сме около 20 - 25 джипа и изключително много доброволци, всичко е потънало изцяло във вода, вадим семейства, вадим коли, вадим кемпери, вадим каравани, реката преля и залива целия къмпинг."

Над метър и половина стигнало наводнението на къмпинг "Нестинарка".

Цветомир Жиков: "Понесе няколко коли, всички останали коли са просто наводнени до горе над седалките вода. Пожарната дойде, успяха да ме извадят от колата, защото беше по средата на улицата и през течащата вода и успяха да я завържат и да я изкарат без да има удари по другите коли."

Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово са недостъпни, евакуират Лозенец, къмпингите "Арапя" и "Нестинарка"

Улици и паркове в Лозенец се превърнаха в реки. Части от плажната ивица са залети, плуват шезлонги.

Ивайло Леков: "Намираме се в село Лозенец, ситуацията е бедствено положение, дано да няма пострадали и жертви, много е страшно. Дъждът се увеличава, силен вятър, гръмотевици, вълнение и доста вода, реката прелива, както виждате и ситуацията е много страшна."

Седем души останаха блокирани на къмпинг "Силистар".

Тони Иванов: "Около мен има може би 4 или 5 останали каравани и всичко останало е долу в дерето. Пътищата са изцяло наводнени, всичко е водопади, няма минаване, тука се опитваха хората с джипове да минават, но всички засядат. Няма минаване. Единственото, което може е да се оттече водата, за да може да се мине, друг изход от къмпинга няма."

В къмпинг "Арапя" силата на водата отнася коли и каравани в морето. Майка с три деца остана в капана на бедствието в каравана.

Весела Зозикова: "Положението на нашата каравана не е толкова трагично отколкото е в долната част на къмпинга, самите каравани са отнесени една върху друга, част от тях има в морето. Пътят е залят и не можем да излезем и към Царево, и към Лозенец, просто не можем да излезем."

Потоп удави Южното Черноморие (Снимки)

Николай Ангелов: "Вижте какво става зад мен - ето я колата. Ето за фитнес маняците, ето и колата къде се намира. Каравани има там, дъжда не спира. Отиваме да помогнем на едни хорица, които са си загубили кучето, обиколихме два пъти тука."

Силният дъжд наводни хотели на Арапя. 30 души остават блокирани в една от сградите.

Кирил Коцев - собственик на хотел: "Проблемът е с тока и с какво ще се хранят хората. Няма ток, има един магазин, в който вече няма нищо."

Критична е ситуацията в село Кости. И там река Велека излезе от коритото си и заля къщи.

Антон Ангелов - кмет на село Кости: "Ситуацията е наистина тежка, изключително много вода, изключително много дъжд и в изключително тежко положение съм в момента. Имаме няколко човека, които в момента чакаме първа възможност да им помогнем. Няма опасност за живота им, тъй като къщите са високи."

Улиците се превърнаха в реки и в Синеморец.

Мария Гроздева: "Ето така вали на интервали - цял ден, цяла нощ, нямаме ток може би 3 - 4 часа, а и не се знае къде е повредата и кога ще има ток."

И в Приморско дъждът не спира.

Здравко Василев: "За голям наш късмет поражения в града няма почти никакви, освен някои локални наводнения. Призовах приятели, познати да се отбележат, че са готови да помогнат на това, което се случва в съседната нам община. Много хора се отзоваха, но искам тук да заявя, че нашите действия ще бъдат изцяло синхронизирани с препоръките и заповедите на щаба от Царево."

В Ахтопол започнало да вали снощи към 19.00 часа и не спряло близо 20 часа.

Александър Димитров: "Доста силен вятър, доста счупени дървета, изпопадали чадъри, гръмотевици, светкавици, които падат доста близко, тока спира през 5, през 10 минути за по 15 - 20 минути. Комуникациите все още са в някакви норми. За сега всичко е под контрол, спокойно, хората не са притеснени и изнервени - все пак ние сме на малко по-високо място и може би затова водата не ни залива, но къщите, които са в по-долната част на града има наводнения."

Екипи на енергото работят по отстраняване на аварии в района на Царево

А в морето край Ахтопол на времето се наслаждаваше единствено един сърфист.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМХ: И утре се очакват валежи по Черноморието, но ще са много по-слаби и краткотрайни
НИМХ: И утре се очакват валежи по Черноморието, но ще са много по-слаби и краткотрайни
Река Ропотамо заля част от пътя Созопол - Приморско, жандармерия спря движението
Река Ропотамо заля част от пътя Созопол - Приморско, жандармерия спря движението