НОВИНИ

В Нидерландия и Белгия откриха коронавирус в канализацията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:32, 26.03.2020
49478
Чете се за: 00:38 мин.
Общество

В Нидерландия и Белгия отриха коронавирус в канализацията. Властите предупреждават работещите в пречиствателните станции да вземат всички необходими хигиенни мерки и да работят със защитно облекло, ръкавици и маски.

Коронавирус в отпадните води на Амстердам, Тилбург и други нидерлански градове. За това съобщи Кралският инстут по здравеопазване и околна среда. COVID-19 попада в мръсната канализация от тоалетните на хора, които са заразени с него. В Белгия също съобщават за вирус в отпадните води, където според учени той продължава да живее по-дълго. Специалисти и в двете държави подчертават, че няма опасност COVID-19 да попадне в питейната вода.


Туит на нидерландския институт за здравеопазване и околна среда: Новият коронавирус е открит в нидерландските отпадни води. Той попаднал там чрез екскременти на пациенти с COVID-19. Работещите с отпадни води трябва да се придържат към хигиенните предписания, за да се предпазят.

Според нидерланските учени чрез мониторинг на отпадните води може да се следи и за разпространението на пандемията от корона вирус. Лекари в Белгия препоръчват на пациенти на коронавирус, които са си в къщи, по възможност да не използват една и съща тоалетна с останалите членове на семейството или допълнително да дезинфекцират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволците в "Пирогов" - кои са лицата под маските?
Доброволците в "Пирогов" - кои са лицата под маските?
Очаква се евродепутатите да подкрепят мерките за справяне с COVID-19
Очаква се евродепутатите да подкрепят мерките за справяне с COVID-19