НОВИНИ

В първия работен ден: Как реорганизацията на движението по бул. "Витоша" се отразява на трафика?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:42, 07.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

По новата велоалея на бул. "Патриах Евтимий" вече има движение. Освен велосипедисти се забелязват и хора с тротинетки и скейтбордове. Нови удобства има и за хората, които използват градския транспорт. Местата за паркиране вече ще са успоредни и все още се разчертават. Затова и в момента паркиралите по булеварда са единици.

Въпреки споровете около новата велоалея на Бул. Витоша, едно е сигурно - тротоарът покрай Националния дворец на културата стана само за пешеходци. До 10 дни ще бъде премахната и старата маркировка.

На обяд трафикът не беше много интензивен. Шофьорите внимателно се изчкакваха за паркиране и отпаркиране, като голяма част от автомобилите са паркирани грешно. Видяхме и нарушители , които пресичат маркировката или правят обратен на пешеходната пътека, както и спиране на аварийки. Част от жителите на района продължават да настояват за преосмисляне на вече направените промени .

"Това ще донесе огромни тапи, огромни задръствания за целия район, за целия център. Никой не ни чува, повтарят се едни и същи изтъркани клишета, че си искаме нашите паркоместа, не е това. Искахме диалог, диалог ни беше отказан. Този инат, който не прекъснато се повтаря, защото в момента всичко се прави на инат, започва да ни води други мисли - тогава колко ще струва този проект, колко ще струва това, което виждаме на софиянци", казва Венцислав Ванчев, организатор на протестите.

От столичната община отново обясниха, че проектът не е на инат, а за удобството и безопасното придвижване на всички жители на София.

"Всички искания на живущите са взети под внимание още преди проектирането през годините, така че имаме един балансиран проект, който само реорганизира местата за паркиране", Илиян Павлов, заместник-кмет по транспорта в Столична община.

Броят на местата за паркиране по бул. "Витоша" е увеличен почти двойно.

Тази вечер на бул. "Витоша" е организиран протест срещу новата организация на движението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всичко е готово за началото на Световната купа по модерен петобой в София
Всичко е готово за началото на Световната купа по модерен петобой в София
Очаква се рекорден брой бегачи на тазгодишното издание на маратона на Варна
Очаква се рекорден брой бегачи на тазгодишното издание на маратона на Варна