НОВИНИ

В Пловдив граждани протестираха с искане за по-строго наказание на шофьор, убил две непълнолетни момчета

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 07.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Протест с искане за справедливо наказание за смъртта на две непълнолетни момчета се проведе пред пловдивския съд днес. Преди близо 2 години в село Кадиево дрогиран млад шофьор се блъсна в крайпътно дърво. При инцидента загинаха двамата негови спътници – тийнейджъри. Близките на жертвите, както и самият обвиняем, обжалват присъдата. Прокуратурата също се обяви за по-строго наказание.

Вече близо 2 години почернените семейства се борят за справедливо наказание. Шофьорът, причинил катастрофата, пък настоява присъдата от 5 години затвор и отнемане на шофьорската му книжка за 8 години да бъде намалена.

"Не е нормално, след като си убил две деца - на 16 и 17 години, да получиш присъда от 5 години и да си на свобода и на следващия ден да си караш колата и да си ходиш по моренцата, по балканчетата и да си живееш живота. Настояваме за максимална присъда ,която е 15 години и ефективно да си я лежи", заяви Пламен Илчев, вуйчо на едно от загиналите момчета.

"Има такива хора, на които мисленето им е такова – употребяваш алкохол, качваш се на автомобила и въобще никой не го интересува", коментира Петър Ганев, близък на загиналите момчета.

Делото в апелативния съд днес бе отложено за края на септември, защото адвокатът на обвиняемия Петър Маринашки не се яви в залата. В официално писмо юристът съобщава, че е натоварен с други дела и не е могъл да се подготви по това, въпреки че обжалваната присъда е издадена през януари, а мотивите за нея през април.

"За мен това е класическо шиканиране на процеса. Като се оказа, че предходното дело, по което твърдеше, че е ангажиран, е приключило 15 минути преди да започне настоящото дело", заяви Антоанета Николова, адвокат на едно от пострадалите семейства.

Бащата на едно от загиналите момчета е пропътувал 3000 километра от Париж до Пловдив, за да присъства на делото.

"Безотговорно и подигравка лично с нас – ние, които сме загубили децата си....Аз бях в самолета, когато ми съобщиха, че той искал да отложи делото. Постъпката на господин Давчев е меко казано арогантна, подигравателна и неуважителна – не само към нас, а и към съда", каза Тодор Бараков, баща на едно от загиналите момчета.

Обвиняемият и семейството му запазиха мълчание.

Протестите в Пловдив ще продължат и при следващите съдебни заседания.

Автор: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Киселова: В българското общество не трябва да има безнаказани хора
Доц. Киселова: В българското общество не трябва да има безнаказани хора
Жители на Сопот и Карлово отново протестираха срещу високите цени на горивата
Жители на Сопот и Карлово отново протестираха срещу високите цени на горивата