НОВИНИ

В САЩ влезе в сила забраната за полети от Европа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:18, 14.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
Сигурност и правосъдие

Тази сутрин влезе в сила забраната на американския президент Доналд Тръмп за пътуване, засягаща 26 европейски държави.

Мярката е част от плана за борба с разпространението на коронавируса отвъд океана. Малко по-рано Доналд Тръмп обяви извънредно положение на цялата територия на страната, където заразените са вече близо 2 хиляди, а смъртните случаи - 43.

Забраната за пътуване за 30 дни засяга 26 европейски държави, предимно от Шенген, но не включва Великобритания, Ирландия, както и завръщащи се американски граждани. Лидерите на Евросъюза обвиниха президента Тръмп, че взема решения без консултации. Изписване горе "Летище Дълес".

Майкъл Кембъл - Западна Вирджиния:Качихме се на полета, няколко души бяха с ръкавици, маски. Всеки хвърляше кос поглед към някой, който подсмърча или кашля, но извън това нямаше проблеми.

Джулия Гриър - студентка: Идвам от Женева, Швейцария. Уча там, трябваше да е за четири месеца, но изкарах два. Преди 24 часа получихме имейл:"Връщате се у дома". Писмото дойде в шест сутринта, опитах се да не събудя съквартирантката, почуках на няколко врати. После излязохме, гледахме изгрева и плакахме заедно.

Обявеното извънредно положение ще позвори достъп до 50 милиарда долара за противодействие на патогена и ефектите от заразата.

Междувременно Камарата на представителите прие пакет от мерки в помощ на засегнатите, включително две седмици платен отпуск по болест, безплатни тестове за хората без застраховка и хранителни помощи за нуждаещите се. След критики за недостиг администрация обяви, че другата седмица ще са налични половин милион допълнителни тестове.

Доналд Тръмп - президент на САЩ :Не искаме всеки да прави този тест. Напълно ненужно е, всичко това ще отмине и ние ще излезем от кризата по-силни. Научихме много.

Лекарят на Белия дом заяви, че държавният глава е бил в контакт с втори заразен миналата седмица, но няма нужда от тест или карантина. Става дума за вечеря с група хора, в която е влизал и конкретен бразилски представител, дал положителна проба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия временно спира полетите от и до страните от ЕС
Русия временно спира полетите от и до страните от ЕС
Сънародниците ни в чужбина могат да се приберат в България
Сънародниците ни в чужбина могат да се приберат в България