НОВИНИ

В Щръклево не изключват мъртвата риба да е дело на бракониери

bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 29.05.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Мъртва риба изплува е езерото край русенското село Щръклево. Замърсяване на водоема или бракониерство е причина за измирането на рибата. Това проверяват служители на регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури.

Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката по брега на езерото. Открили ги местни рибари. Предполагат, че водоемът е замърсен от отпадните води на близката свинеферма. Управителят на свинекомплекса обаче отрича да има нещо общо.

Ангел Маринов - управител на семейна свинеферма: Моята свинеферма няма как да замърси езерото поради простата причина, че събираме торовата маса в торови хранилища и от там се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите.

Хора от Щръклево не изключват мъртвата риба да е дело на бракониери.

Пенчо Георгиев: Разправят, че са я гърмели. Не е от замърсяване. Езерото е много чисто, ей къде е рибката.

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури казаха, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

Михаил Михайлов – директор на „Рибарство и контрол – Централен Дунав”- ИАРА: Може да е от външно замърсяване, има наблизо животновъдни обекти, от торни ями.

А от регионалната екоинспекция твърдят, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 м. В близост няма промишлени обекти. Все още не е установено и чия собственост е водоема.

РТВЦ Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучването на Малтепе продължава през юни
Проучването на Малтепе продължава през юни
Отворени са офертите за надзор при строежа на АМ „Струма” през Кресненското дефиле
Отворени са офертите за надзор при строежа на АМ „Струма” през Кресненското дефиле