НОВИНИ

В Швейцария курортите остават отворени, но забраняват пеенето извън вкъщи

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:08, 04.12.2020
Чете се за: 01:18 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Швейцария реши да остави ски курортите си отворени, но обяви по-строги ограничителни мерки срещу коронавируса, включително забрана за пеене извън семейна обстановка и в училищата.

ШВЕЙЦАРИЯ

Страната избра различен подход от съседните - Италия, Франция и Германия, които искат спиране на зимните спортове през коледно-новогодишните празници, а Австрия направи ски ваканциите практически невъзможни.

Швейцарските зимни курорти могат да работят след 22 декември само с одобрение на властите. От 9 декември закритият транспорт, включително кабинкови лифтове и влакове ще може да работи с капацитет две трети.

Курортите нарушители ще остават без разрешително. Швейцарските власти подчертаха, че не желаят да примамват посетители от страни, където ските този сезон са забранено удоволствие.

АВСТРИЯ

Австрия започна масово доброволно тестване на населението за COVID-19. Началото беше в три от деветте провинции на страната, включително Виена. Целта е откриване на възможно повече заразени преди семейните събирания за Коледните празници.

Маркус Шнайдербауер - учител: Много се уплаших като дойдох защото опашката стигаше дотук. Мислех, че ще чакам два часа и половина, но ми отне 50 минути. Организацията е добра, минава се бързо и всички са много дружелюбни.

Масови тестове проведе и съседна Словакия, но там те бяха задължителни.

СЪРБИЯ

Сръбският премиер Ана Брнабич откри в Белград новопостроена болница с хиляди легла за пациенти с коронавирус. Лечебното заведение разполага с интензивно отделение за 250 болни на спомагателно дишане.

Ана Брнабич - премиер на Сърбия: От дни имаме огромен брой новозаразени, над 800 пациенти дневно се нуждаят от хоспитализация, а натискът над здравната ни система продължава девети пореден месец.

На 15 декември ще бъде открита COVID болница и в Крушевац. Междувременно Сърбия получи 20 дози от руската ваксина "Спутник" за лабораторни тестове.

ГЪРЦИЯ

Гробищният парк в Солун разкрива нови парцели за жертвите на коронавируса. Вторият по големина гръцки град трайно има повече заразени от столицата Атина.

Ставрос Чациваридис - собственик на погребална агенция: Почти всеки ден има между пет и осем погребения. Всички часове са ангажирани за два дни напред. Така, ако някой почине днес в петък, ще бъде погребан в неделя, вероятно в понеделник.

Гърция удължи до 14 декември затварянето на страната. Болниците в Северна Гърция са препълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на големи бебета във Варна
Бум на големи бебета във Варна
Агенцията за закрила на детето се самосезира по случая с битото момченце в София
Агенцията за закрила на детето се самосезира по случая с битото момченце в София