НОВИНИ

В СУ ще приемат студентите по право без изпит

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:22, 18.05.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Образование

Вход с матура в 116 от общо 118 специалности - това предлага Софийският университет тази година заради продължиото над 2 месеца извънредното положение и учене от вкъщи.

Право само по успех и медицина след изпити - това са възможностите пред кандидатстудентите.

Без кандидат-студентски изпити в най-старото висше училище, но само за випуск 2020.

За първи път и по изключение - няма да се проверяват знанията по история на бъдещите прависти. Те ще кандидатстват само с оценката от матурата по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование. Така условията за прием в една от най-желаните специалности с традиционно висок бал са приравнени с не чак толкова предпочитани от студентите.

Бъдещите лекари, фармацевти и информатици ще трябва да се явят на изпит. Препитването по биология, химия и математика е през втората половина на юни. Заявления се подават по електронен път.

Тези, които са платили за някои от отменените кандидат-студентски изпити, ще си получат парите обратно чрез електронни ваучери.

Виктор Койрушки - ученик в 12 клас: Випуск 2020 е много различен, но и специален випуск. Трябва да мислим позитивно, защото нещата се нареждат.

За Виктор кандидат-студентски изпити ще има. По математика. Иска да се занимава с компютърни науки. Резервният вариант е с матурата - журналистика. Убеден е, че за някои специалности изпитите трябва да са задължителни.

Виктор Койрушки - ученик в 12 клас в 140 СУ Иван Богоров, София: Със смесени чувства съм. Специалността, за която се сещам, за която задължително трябва да се кара изпит е право, защото впоследствие ще се разбере кой колко знае, а с матурите... матурите ще са лесни и те не показват много.


Елена ще кандидатства именно право в Софийския университет. Като правилно решение - така опредя идеята да се влиза само с оценките от матурите.

Елена Георгиева, ученичка 12 клас от Първа езикова гимназия във Варна: От доста дълго време ние абитуриентите нямахме възможност да идваме в училище и да работим с преподаватели и вкъщи доста по-лесно се губи самата мотивация за учене. Освен това един преподавател винаги, когато имаме въпроси, може да ни обясни очи в очи материала.

А колко дванайсетокласници ще чуят този химн на есен вече като студенти в Софийския и какви ще са резултатите от приема само с матури - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католическият свят отбелязва 100 години от рождението на папа Йоан-Павел II
Католическият свят отбелязва 100 години от рождението на папа Йоан-Павел II
Лекарка, работила в Германия, е първият доброволец в болница в Пазарджик
Лекарка, работила в Германия, е първият доброволец в болница в Пазарджик