НОВИНИ

В търсене на подкрепа: Мария Габриел се срещна с партиите в НС, ПП-ДБ не отидоха (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:09, 11.05.2023
Чете се за: 09:57 мин.
У нас
Слушай новината

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, заедно с представители на коалицията през целия ден водиха разговори с представители на партиите в Народното събрание, в търсене на подкрепа за съставяне на кабинет. Преговорите бяха с ДПС, БСП и ИТН. Първата среща с ПП-ДБ не се състоя заради ангажимент в Прага на Кирил Петков и Асен Василев.

Мария Габриел ще се срещне с ПП-ДБ утре

Ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи, каза рано тази сутрин Мария Габриел пред ПГ на ГЕРБ СДС.

"На първо място план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ, стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето, правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор. Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", заяви Мария Габриел, номинирана за премиер от ГЕРБ-СДС.

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

Днес обаче диалог с втората по големина коалиция ПП-ДБ не се проведе. Поканата за среща беше в 10.00 часа, но вчера следобед с мейл до медиите от ПП-ДБ съобщиха, че поради отсъствието от страната на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев срещата се премества за късния следобед в петък.

ПП-ДБ не дойдоха на срещата с ГЕРБ-СДС заради ангажименти на Петков и Василев

След това обаче от ГЕРБ отново с мейл до медиите съобщиха, че достатъчно лидери от страна на коалицията ПП-ДБ са в България като посочиха академик Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и затова те виждат проблем срещата да се проведе и ще очакват представителите на коалицията в 10.00 ч. в зала "Запад". Следващите срещи с ДПС, БСП и ИТН се проведоха по график.

Точно в 10.00 ч. председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и нейни колеги от групата влязоха в зала "Запад" без сред тях да бъде обаче Мария Габриел. Представителите на ПП-ДБ не се явиха, а по-рано в ефира на БНТ акад. Николай Денков обясни защо:

"Нашата интерпретация е, че за тях тази среща е проформа, ако искат истинска среща на лидерите, трябва всички да сме тук, така както ние сме предложили. Нека да дам интерпретация, че ако отидем без Асен Василев и Кирил Петков, ще започнат въпроси, ама тях защо ги няма, каква е причината. Така, че нека да бъдем наясно, една такава среща е достатъчно сериозна, за да искаме да бъдат всички основни лица на нашата коалиция".

Николай Денков: Сериозна среща изисква участие на лидерите

"Демонстрацията на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която от има как се превърна в няма пък е демонстрирано пред вас. Благодаря за вниманието", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Пред ДПС Мария Габриел отново подробно очерта 10-те основни приоритета за управление на страната и наблегна на трите ААА - амбиция, авторитет, ангажимент и на необходимостта от съставяне на редовно и отговорно правителство. От думите на Йордан Цонев както в залата, така и после пред медиите пък стана ясно, че партията му подкрепя номинацията на Габриел, а в много от обявените от нея приоритети, в това число съдебната реформа и смяната на главния прокурор, разпознава отдавна визирани цели на ДПС.

"Даже казахме на госпожа Габриел, че ние в ДПС смятаме, че на България ѝ отива да има жена министър-председател на редовен кабинет в трудни времена, защото ние в ДПС, когато имаме да се свършват трудни задачи, се обръщаме към жените. Чухме приоритетите, мога да ви кажа, че част от тези приоритети като зелената икономика, като високите технологии, като правосъдната реформа, са приоритети в нашата програма от 2017 г.", каза Йордан Цонев - ДПС.

ДПС пред Мария Габриел: На България ѝ отива да има жена премиер

След като на свой ред изслушаха от Мария Габриел основните приоритети за управление, Георги Свиленски от БСП определи като грешен подходът за формат на тази среща, защото според него, в нея е трябвало да участват лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Той припомни и че неотдавна е казал, че Борисов ще посочи кандидат за премиер и ще се скрие и настоя за повече яснота по темата правителство.

"Празните кутийки да ги оставим на господин Борисов да се забавлява, докато реши дали ще поеме той инициативата, защото такива разговори за такава отговорна работа трябва да се водят от лидерите на партиите. Важното е да отговорим какво правителство, с каква подкрепа, в какъв срок, с какви приоритети. БСП няма да участва в управлението само, за да участва в управлението. Българското общество от нас очаква ясни ангажименти, подкрепа, образование, здравеопазване, социална политика - това са ни основните приоритети", посочи Георги Свиленски от БСП.

"Ще бъдат много ясни. Какво правителство искаме - проевропейско, с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите, върху които сме се обединили. Проевропейско с експерти с ясни приоритети и ясни отговорности. Разбира се, че следващите въпроси са кога, какво и вие накрая отворихте най-голямата перспектива - ето, че имаме теми, върху които можем да се обединим. От образованието, по теми, за които трябва да говорим изключително важни, дава много ясен сигнал за доходи, за жизнен стандарт", заяви Мария Габриел.

Свиленски към Мария Габриел: Приоритетите на БСП не ги виждаме в голяма част от вашите

След срещата от БСП не отговориха на медийни въпроси. А пред кандидатът за премиер Мария Габриел от най-малката парламентарна група - тази на ИТН, подчертаха, че силово налагани решения няма как да имат успех и определиха диалога не само на политическо, но и на експертно ниво като важен.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"Много е важно кои хора ще изпълняват тези приоритети, но можем да стигнем евентуално до съгласие само при ясно очертани приоритети и конкретни мерки, включително със срокове за изпълнение на конкретните неща. Трябва да сме изключително точни, и публични, и ясни за пред обществото, за да може по-голяма част от българския парламент да застане зад тези конкретни мерки и да има подкрепа това евентуално правителство, което вие ще ръководите. В момента сте един кандидат за премиер без подкрепа. За да я получите от парламента, трябва да се търси съгласие между повече политически партии", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Има сходство с първата политическа сила по това как България трябва да бъде изведена от тежката финансова криза, посочиха от ИТН след срещата и отново подчертаха, че очакват повече конкретика по приоритетите.

ИТН след срещата с Габриел: Няма постигнато съгласие, има заявени добри намерения

А в заключение след всички срещи ГЕРБ-СДС казаха, че са умерени оптимисти за успеха на кабинет с първия мандат и премиер Мария Габриел.

"Това, което не е обсъждано са министерства, позиции и имена", категоричен беше Томислав Дончев - ГЕРБ-СДС.

Томислав Дончев: Обсъдихме политически формули, но не и министерства, позиции и имена

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева от НС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският волейболен Левски привлече либеро на националния отбор
Женският волейболен Левски привлече либеро на националния отбор
Мария Габриел поиска оставката на Гешев - как реагираха политическите сили?
Мария Габриел поиска оставката на Гешев - как реагираха политическите сили?