НОВИНИ

В Ямбол са запълнени отделенията за пациенти с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 08.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Регионални

Увеличава се броят на заразените с коронавирусна инфекция в Ямбол. Заболелите вече са 56. И двете отделения в ямболската болница, предназначени за пациенти с COVID-19, вече са запълнени.

До дни се очаква в болницата да има недостиг и на медицински персонал.

Основното огнище на заразени с коронавирус са от квартал „Райна княгиня", но вече има заболели и от други квартали на града. От болницата очакват въведения ограничителен режим да доведе до спад на пациенти с инфекцията. Ако това не се случи, ще се премине към отваряне на трето отделение.

Д-р Валентин Вълчев, зам.-директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон" - Ямбол: Това, което обмисляхме да е вътрешният блок, което на практика ще ни остави без някаква възможност да приемаме диабети, пациенти с диабетна патология, сърдечна патология, гастроентерология.

Проблем остава и медицинския персонал. В инфекциозното отделение има командировани медицински сестри и лекари от други отделения. Доброволци засега - няма. От областния медицински съвет призовават за помощ лекари от други болници в Ямбол и страната. По КПП-тата в квартал „Райна княгиня" не липсват хора, които искат да напуснат района по различни причини.

Станимир Павлов: Да взимам пенсията, наследничество, до пощата и после се връщам обратно.

Калинка Василева: До аптеката да си купя лекарство.

Излизането извън блокираната зона може да става само за отиване до работното място и за медицинска помощ. Разрешено е и връщане по постоянен адрес. За нарушителите се обмислят санкции.

Валентин Ревански, кмет на община Ямбол: Ако общинска полиция и служба СПООР установи такива хора да бъдат записвани и да бъдат предоставяни имената им на социалните служби с препоръка, ако ползват социални помощи, да бъдат санкционирани.

За спазването на ограничителните мерки са изградени четири пропускателни пункта и 8 полицейски поста. Обходни полицейски екипи следят за движението в района.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Качеството на въздуха в Пловдив е в допустимите норми след големия пожар
Качеството на въздуха в Пловдив е в допустимите норми след големия пожар
Още двама починали от COVID-19 у нас
Още двама починали от COVID-19 у нас