НОВИНИ

В ямболския квартал "Райна Княгиня" протестираха заради въведените мерки

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 18.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Регионални

Напрежение в ямболския квартал „Райна Княгиня". В района е едно от основните огнища на коронавирус, въпреки че от четвъртък няма нови случаи.

Вече две седмици близо 10 хил. души са под карантина с наложени ограничителни мерки. Част от забраните ще бъдат премахнати утре вечер.

Недоволството на живеещите в квартал „Райна Княгиня" и 14 съседни улици е породено от невъзможността на хората да излизат извън определения периметър. Според протестиращите след въвеждане на ограничителните мерки са им нарушени правата.

Хасан Хасанов: Днеска изтича 14-те дена, ама ние имаме болни хора, не сме допускани до аптеки, до газстанциите да си зареждаме газовите бутилки и понеже то вече нетърпимо стана.

Полицейски сили въдвориха ред в квартала. На помощ им се притекоха и доброволци от местната общност.

Симеон Николаев: Ние ги разпръскваме, защото преди малко имаше стачка, имаше хора, които са решили да направят мирен протест и затова ние сме едни от доброволците, които защитаваме не само народа, но и защитаваме, подпомагаме полицията, властите и така си вършим работата.

На заседание на областния медицински съвет беше решено от 0:00 часа в сряда да бъдат либерализирани наложените мерки на квартала. До тогава ще бъдат направени PCR тестове на контактни лица, живеещи на 4 улици от карантинираната зона.

Валентин Ревански, кмет на Ямбол: Ние казахме, че желаем малко да се удължат мерките до сряда, защото искаха от РЗИ-Ямбол да направят на определени улици тестове, за да видят каква е обстановката и след това от сряда сутринта със служебна бележка от работодател, декларация или ако отиват до личен лекар, до аптека или до банкомат.

Преди да отидат на работа живеещите в квартал „Райна Княгиня" ще бъдат тествани със съдействието на работодателите си. Огражденията на квартала се очаква да отпаднат след сряда.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавната петролна компания ще изгради данъчни складове за горива и верига от бензиностанции
Държавната петролна компания ще изгради данъчни складове за горива и верига от бензиностанции
Няма да бъде унищожавана продукцията от фермите с Ку-треска
Няма да бъде унищожавана продукцията от фермите с Ку-треска