НОВИНИ

Валентин Василев: България няма договор за внасяне на чуждестранни боклуци

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 29.05.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Ние нямаме нужда от чуждестранни отпадъци. България се е превърнала в едно бунище. Нямаме никакъв договор за внасяне на чуждестранни боклуци. Това заяви в „Още от деня" бившият министър на околната среда Валентин Василев.

Тази дейност се извършва по силата на регламент на Европейската комисия, който обаче поставя определени изисквания. В случая с италианския боклук тези изисквания не са спазени, тъй като той не подлежи на преработване. На италианците им излизало по-евтино да го изнесат в страни със занижен контрол, отколкото да го унищожават сами.

Според Василев 90% от отпадъците, които се внасят, са с неверни документи.

Валентин Василев – бивш министър на околната среда: Фирмите декларират, че ще внасят отпадъци, които ще преработват, а в крайна сметка внасят нещо, което не може да се преработи. Ако можеше да се преработи, италианците и германците щяха да си ги преработят.

Всичко това е последица от липсата на контрол. Бившият екоминистър отбеляза, че макар да има закон за отпадъците, контролът по изпълнението му е разделен между четири институции и синхронът между тях се губи. Това позволява на "отпадъчната мафия" да се вихри в схеми, които се толерират от определени кръгове.

Валентин Василев – бивш министър на околната среда: Във всички случаи в тази схема има корупция, има пари, има натиск - политически и административен.

Според него в Министерството на околоната среда и водите вече почти няма експерти. В студиото на "Още от деня" той коментира последните арести във връзка с вноса на вредни отпадъци от Италия.

Може би ще има и други разкрития по отношение на отпадъците, прогнозира Василев. Дано тази активност на прокуратурата спре внасянето на чуждите отпадъци, допълни той.

По думите му, проблемите във ведомството очевидно са много сериозни, след като за пореден път прокуратурата върши работата му.

За режима в Перник Василев коментира, че вече може да бъде отменен, тъй като язовир "Студена" сега е достатъчно пълен. Проблемът обаче, по думите му, е във ВиК мрежата в града, която е в окаяно състояние.

Още по темата с боклука и други екологични проблеми - гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сушата изгорила 28 хил. декара с есенници, но: Хляб ще има!
Сушата изгорила 28 хил. декара с есенници, но: Хляб ще има!
722 училища приемат над 48 000 зрелостници на матурата по БЕЛ
722 училища приемат над 48 000 зрелостници на матурата по БЕЛ