НОВИНИ

Валежи и вятър ще понижат температурите

валежи вятър понижат температурите
bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 13.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение от първа степен - код жълто за значителни валежи, силен вятър, гръмотевици и градушки е в сила през следващото денонощие на места в Северозападна, Централна и Югоизточна България.

В близките часове валежите ще продължат, значителни ще са в централните райони, където ще има и силни гръмотевични бури и условия за градушки. Минималните температури ще са между 5° и 10°.

Вятърът тази нощ ще започне да се ориентира от северозапад, а утре вече ще се усили, на моменти и до около 80 - 90 км/ч и с него в страната ще започне да нахлува студен въздух. Максималните температури ще бъдат съществено по-ниски, в сравнение с днес - между 11° и 16°.

През деня по-интензивни и придружени от гръмотевици ще са валежите в Източна и Южна България. Остават и условията за градушки. В северозападните райони дъждът ще спре още сутринта.

В планините ще духа умерен и силен северозападен вятър, облачността ще е значителна и ще има валежи от дъжд, над 1500 метра от сняг, но с понижението на температурите през деня тази граница ще се снижи. До края на деня валежите в повечето райони ще спрат, с изключение на Родопите, а облачността ще се разкъса.

Почти навсякъде на Балканите, с изключение на южните райони, ще застудее, ще има и валежи - в северозападните части от сняг, в югоизточните - от дъжд. Дъжд ще вали и над южната част от Пиренеите, а дъжд и сняг в централноевропейските страни. Над северозападната част от континента ще има разкъсана облачност, във Франция до слънчево.

У нас и в четвъртък температурите ще бъдат по-ниски от обичайните за средата на април - минималните - между 0° и 5°, максималните - между 9° и 14°. Ще остане ветровито, с по-често значителна облачност, на места в югоизточните райони с превалявания, но вече слаби. В петък вятърът ще отслабне, а облачността временно ще намалее. През почивните дни отново ще вали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев: Политиците трябва да разчетат правилно какво каза народът
Росен Плевнелиев: Политиците трябва да разчетат правилно какво каза народът
Южна Африка спира ваксинирането с "Джонсън и Джонсън"
Южна Африка спира ваксинирането с "Джонсън и Джонсън"