НОВИНИ

Въпреки забраната: Експеримент на БНТ показва как всеки може да си купи райски газ

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:50, 11.08.2022
5352
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Започват проверки за продажбата на райски газ на непълнолетни - това гласи нова заповед на служебния здравен министър. Регионалните здравни инспекции, които ще извършват проверките, ще трябва да дават периодично отчет. Комисията за защита на потребителите тръгна по следите на сайтове, които продават райски газ и санкционира някои от тях, които неправомерно извършват такива продажби. Сега в тях е посочено, че работят само с пълнолетни.

Забраната за продажба на райски газ на непълнолетни се спазва също толкова, колкото забраната за продажба на алкохол и цигари на лица под 18 години. Тя със сигурност затруднява непълнолетните да си купят райски газ, но определено не може да ги спре. Именно затова от Центъра по обществено здраве задават въпроса знае ли държавата изобщо какво е потреблението на райски газ, колко касови бележки за продажба на райски газ има издадени, преди да започне да прави проверки. Или иначе казано - държавата трябва да погледне по-общо на проблема - къде се продава, какво е търсенето и т.н., за да знае къде да следи за контрола.

Нашият екип посети едно от местата, където райски газ се продава почти на всеки ъгъл - Студентски град. Там научихме, че всъщност вместо да заобикалят забрани, хората са си намерили много по-лесен начин - купуват си капсули за сладкарска сметана, които съдържат формулата на райския газ, а това е очевиден пробив в опитите за контрол.

Дали обаче забраната може да се заобиколи, вижте в експеримента на Татяна Йорданова.

Поръчваме райски газ със заявката, че нито един човек в компанията ни няма 18 години.

Отговорът на първия търговец:

"- Вие може да ги вземете утре, вдругиден, когато ви е удобно на вас.

- Добре. Въпросът е, че аз още нямам 18.

- Ами ще трябва на човек, който има със сигурност."

Втори опит с втори продавач на райски газ:

"Няма ли някой брат, нещо? Ако ги искате още тази вечер - мога да дойда, човекът да излезе - да му ги дам на него и той да ви ги даде на вас."

Стигаме до извода, че може да изпрати пратката по куриер без да пише, че е райски газ.

"Който го взима - да си го взима - аз тогава не нося отговорност. Ще трябва, например, да хванете някой, който е в самия пункт, случаен човек, който да ви вземе пратката. Варианти има. Тъй като с тези мерки е по-голям рискът, съответно цената ми е малко по-висока. Но ако поръчате повече бутилки - доставка няма да ви взимам.", уточнява втория търговец.

С помощ от по-голям приятел забраната е съвсем възможна за заобикаляне. Правим завой в града, който не спи - Студентски град.

"Дишнеш ли балона, усещаш как си все едно на 3 бутилки. След 1 минута те пуска. Обаче усещането е готино - усещаш еуфория.", разказват опитни потребители.

Има и по-неприятен разказ - за "повръщане, агресивно състояние, обиди, псувни". На забраната за райски газ на непълнолетни гледат с насмешка.

"Миналата седмица бях по Черноморието в Слънчев Бряг и там масово имаше непълнолетни групички, които си опъваха балоните."

Освен това имат няколко непълнолетни приятели, на които биха помогнали да се сдобият с райски газ, защото знаят, "че е адекватен и може да стои на краката си". Това, че може да стои на краката си за момента, обаче - нищо не значи. Казват го специалистите, които са проучили, че райския газ има доказани дългосрочни последици.

"То е свързано с неврологични увреди, които са предимно в областта на крайниците, с нарушение на витаминната обмяна, витамин B особено.", казва гл. ас. д-р Владимир Наков, Център за обществено здраве и анализи.

На всичкото отгоре съвсем законно непълнолетните могат да си купят капсула за готварска сметана. Където има райски газ - не по-малко опасен, защото молекулата е една и съща, предупреждава гл. ас. д-р Владимир Наков. Според него забраната за продажба на райски газ на непълнолетни не е работеща, подобно на ограничението за продажба на алкохол. Нашият екип доказва това като свободно си купува бира от вендинг машина на Централна гара в София.

За опасностите, които крие употребата на райски газ, се заговори активно преди около две седмици, когато в "Пирогов" в безсъзнание беше откаран младеж, който вероятно не е знаел на каква опасност излага себе си.

Много хора всъщност не осъзнават, че освен моментални лоши последици, има и дълготрайни последици за здравето, които могат да се проявят след време. И може би именно на това трябва да наблегне здравното министерство - информационна кампания, която да стигне до хората, за да разберат, че дори да могат да заобиколят забраната, вредата е за тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Николов отговори на Росен Христов: На бас, че всички получени оферти са с по-лоша цена от тази на Cheniere
Александър Николов отговори на Росен Христов: На бас, че всички получени оферти са с по-лоша цена от тази на Cheniere
Как Франция разследва горските пожари?
Как Франция разследва горските пожари?