НОВИНИ

Варненци протестираха пред общината заради замърсяването на езерото

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 22.05.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Регионални

Морската вода край плажовете във Варна и близките курорти е чиста - показват пробите, взети преди два дни.

След като стана ясно, че скъсана канализационна тръба 9 месеца е изливала отпадни води във Варненското езеро, от здравната инспекция уверяват, че замърсяването не се е отразило на водата в морето.

По традиция през втората половина на месец май се взимат проби от крайбрежните води, за да се определи състоянието им в навечерието на сезона.

Тази година действията на Регионалната здравна инспекция бяха следени с особено внимание заради скандала със замърсяването на Варненското езеро и заради притесненията, че той окончателно може да провали и без това проблематичния летен туристически сезон.

Вчера от Басейновата дирекция на Черноморския регион признаха за замърсяване на езерото с органични замърсители, но бяха оптимисти що се отнася до водите в открито море.

Жители на Варна се събраха тази вечер на протест пред общината с настояване виновните за замърсяването да станат ясни и да бъдат наказани.

От общо 23 проби, в 21 качествата на морската вода са определени като "отлични", а на два плажа - в Аспарухово и "Офицерския", състоянието е с оценка "добро". Здравните инспектори и специалистите от Института по океанология твърдят, че течението задържа замърсяването в единия край на залива и то не застрашава градските плажове и курортите.

БНТ: Има ли гаранция, че сега не може да се върне замърсяването към зоните за къпане?

Д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна: В крайна сметка, наблюдаваме непрекъснато, не очакваме да има някакви неблагоприятни ситуации върху тази зона.

Днес започна демонтажът на втората част от засегнатата канализационна тръба, а веднага след изваждането й, ще започне работа по трасето, по което новата тръба трябва да бъде вкопана на дъното на Варненското езеро.

Иван Портних, кмет на Варна: С други думи, има много изкопни работи, които трябва да се извършат така, че да не се нарушава корабния трафик.

Като резултат от скандала обаче ще бъде изготвен доклад за цялостното екологично състояние на Варненското езеро. От областната управа са поискали информация от възможно най-широк кръг институции.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Всеки в своята компетенция да даде информация дали или има въобще някакъв вид потенциален замърсител на Варненското езеро.

И докато институциите си прехвълят топката, тази вечер варненци се събраха на протестен флашмоб пред общината с настояване да получат повече информация за скандала и виновните да бъдат наказани.

Автор: Вилиана Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как пътуваме до съседните страни?
Как пътуваме до съседните страни?
Инспекция: "Струма" се строи, България няма да губи пари за магистралата
Инспекция: "Струма" се строи, България няма да губи пари за магистралата