НОВИНИ

Варненска компания създаде иновативна технология за унищожаване на вируси и бактерии

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 29.03.2020
6226
Чете се за: 00:51 мин.
Наука и технологии

Варненска компания е изобретила иновативна технология за унищожаване на вируси и бактерии.

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди един от изобретателите й.

Генераторът със студена плазма е проектиран да дезинфекцира всичко. Системите разпръсква във въздуха плазмата, която разгражда органичните съединения.

Инж. Красен Димитров, директор на компания за иновации: Агресивни са към бактериалната и вирусна среда. На бактериите нарушават ДНК-то, на вирусите РНК-то.

Системата за пречистване на въздуха може да се постави на летища, автогари, в детски градини, училища или болници, като превантивна мярка срещу разпространение на коронавируса. Варненската компания е проектирала устройствата с различна големина и те могат да се използват в помещения с различна квадратура, дори и в среда, наситена с бактерии.

Инж. Красен Димитров, директор на компания за иновации: Това е примерно за малък обем, за един кабинет или една болнична стая. Работи нон-стоп. Ако е болнично заведение, вътрешноболничната инфекция се тушира максимално.

Варненската компания има решение и на проблема с недостига на предпазни маски. Разработен е стерилизатор, в който за няколко минути се поставя маската и се дезинфекцира със студена плазма.

Инж. Красен Димитров, директор на компания за иновации: Слага се в тези устройства да не се допират една в друга, включва се, проблемът е решен.

Електронният стерилизатор е подходящ и за дезинфекция на ръцете, медицинско оборудване и екипировка, както и прибори за храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Настояваме управляващите да обявят мерки в подкрепа на българските общини
Корнелия Нинова: Настояваме управляващите да обявят мерки в подкрепа на българските общини
Съставиха 4 акта в София за неспазване на забраната за разходка в парковете
Съставиха 4 акта в София за неспазване на забраната за разходка в парковете