НОВИНИ

Варненски плажове са без концесионер преди началото на летния сезон

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 21.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Дни преди началото на летния туристически сезон някои от плажовете във Варненска област отново може да останат без стопани. На най-посещаваните от тях все пак ще има спасители. Какво ще се случва на останалите, ще има ли кой да ги стопанисва и ще бъдат ли на достъпни цените чадърите и шезлонгите?

Днес започна процедурата за отдаването на плаж Кабакум-централен за 15 години. Други 28 от плажовете на територията на Варненска област обаче и тази година ще бъдат без стопани – сред по-известните са Камчия, Шкорпиловци, Карадере. Общото между тях е липсата на инфраструктура. И тази година отново беше предложена промяна в Закона за Черноморското крайбрежие, така че ако концесионерите намалят цените на чадърите и шезлонгите, да плащат по-малка концесионна такса. Самите концесионери са по-скоро скептични.

Дирон Ръсовски, концесионер на един варненските плажове, припомня, че подобно обещание е имало и миналата година, когато той и колегите му са внесли таксите през февруари.

"Впоследствие намалихме със 70 - 80% цените на чадъри, шезлонги и останалите неща, които са съпътстващи, но въпреки това повече от година парите не са ни възстановени", заяви Дирон Ръковски.

През миналата година цените на чадър и шезлонг бяха от 1 до 10 лева, имаше и безплатни. През този сезон концесионерите имат желание цените да бъдат приемливи, но напомнят, че имат разходи за водно спасяване, медицинско обслужване и почистване. Концесионерите искат не отстъпки, а ясни правила.

"Да може един човек, като си направи някакъв бизнес план, когато действа и спазва поетите ангажименти, да получава от отсрещната страна същото отношение и същите действия", коментира Ръковски.

Ако няма яснота, ще има безстопанствени плажове, както показва опитът досега, смятат концесионерите.

"Говори се от години, че ще се промени наредбата, няма да е на квадратен метър пясък, може би трябва да се направи райониране, не може да се сравнява Албена и Златни пясъци с курорт като Камчия, където няма хотели, няма и инфраструктура", заяви Стоян Пасев, областен управител на Варненска област.

Областната управа, която получава 10% от всички концесионни такси, ще осигури с тези пари спасители за по-големите безстопанствени плажове. Почистването обаче остава проблем за общините.

Автори: Светлана Ганчева, Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Ананиев в НС: 8,5 млрд. фискален резерв и 619 млн. лв. дефицит от началото на 2021 г. (ОБЗОР)
Кирил Ананиев в НС: 8,5 млрд. фискален резерв и 619 млн. лв. дефицит от началото на 2021 г. (ОБЗОР)
Старт на първите за сезона изпити за спасители на плажа в Бургас
Старт на първите за сезона изпити за спасители на плажа в Бургас