НОВИНИ

Върнете се - призова Украйна, но кой иска да умира?, пита 19-годишният украинец Олег

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:34, 26.04.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна принуди хиляди хора да напуснат страната. От началото на конфликта Агенцията за бежанците е издала временна закрила на над 180 хиляди украинци в България. От тях близо 30 хиляди са мъже между 18 и 60 години. Само от началото на годината в България са новорегистрирани 2700 мъже от Украйна. Като част от тях са само преминали през нашата страна. Не искат да говорят за новия закон за мобилизацията. Извън камера признават, че не искат да ходят на фронта.

"Ако говорим да ги пускат на фронта, това наистина е ужасна работа, защото хората не искат да умират, защото това наистина са проблеми, ако отиваш на фронта просто ще загинеш", споделя Олег, украинец от Одеса.

Година след инвазията на Русия в Украйна, 19-годишният Олег пристига от Одеса в София. Днес работи в автосервиз. И макар да не е в мобилизационна възраст, ако иска да преиздаде паспорта си, ще трябва да отиде до Украйна без да знае, дали ще може да се върне обратно.

"На мой приятел баща е тук. За него също е проблем, защото неговият паспорт е за 10 години и е на края на срок, затова също трябва да отива. Затова е наистина голям проблем", продължава разказа си Олег.

Спирането на консулските услуги за украинци между 18 и 60 години е до 18 май. След това влиза в сила новият закон за мобилизацията, приет от украинския парламент, който задължава мъжете, годни за служба, да се явят във военни комисии.

"Аз имам братовчед, който е умрял във войната. И аз знам, че за мен не е място там, защото аз съм неподготвен за войната изобщо", добавя Олег.

От посолството на Украйна посочват, че решението за преустановяване на процеса по предоставяне на консулски услуги е временно до решаването на въпроси свързани с военната регистрация на гражданите на мобилизационна възраст.

"Аз много искам да се върна в Украйна, защото моите приятели, моите роднини са също в Украйна и аз искам да видя тях. Защото аз не виждам баща изобщо. И ако говорим за тези неща, това е също проблем. Само на видео - хелоу, хелоу и това е ... но ти не можеш да го прегърнеш, много приятели го имат този проблем, много ми липсват и родители и родина", споделя украинецът.

"Кой иска да умира? Наистина ако говорим, никой не иска да умира просто за нищо!:, завършва той.

Близо 860 хил. украински мъже се намират на територията на ЕС. Докато Украйна търси вариант да намери още войници за фронта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 26.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 26.04.2024 г., 20:50 ч.
Без повече жестокости в психиатриите: Промените в Закона за здравето гарант за ограничаване на насилието
Без повече жестокости в психиатриите: Промените в Закона за здравето гарант за ограничаване на насилието