НОВИНИ

Вървим към пик на епидемията от коронавирус - заразените вече са 800 (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:06, 16.04.2020
Чете се за: 01:55 мин.
Още

Нагоре към пика на заразата с коронавирус у нас. Това категорично показват данните от последните дни.

Рекорден ръст на заразените за денонощие - 48 нови случаи на COVID-19 бяха обявени тази сутрин. Пробите от последните часове показаха и още 17 нови случая. Така броят на заразените до момента е 800.

Двама мъже починаха в "Пирогов", те са били с придружаващи заболявания. Още 9 медици са установени като положителни и общият им брой достигна 48.

В София броят на заразените достигна 486. Градът се оформи като най-голямото огнище на зараза.

Два квартала от полунощ са с ограничителни мерки - "Филиповци" и "Факултета". Втори ден се провежда масово тестване на контактни лица там. 13 положителни проби от бързите тестове бяха установени от регионалната здравна инспекция от 100 изследвани лица. Сред тях са две деца. Предстои резултатите да бъдат потвърдени с PCR тест.

45 000 души, по неофициални данни, живеят само във "Факултета". До ограничаване на придвижването в двата столични квартала се стигна след като в тях бяха установени множество огнища на зараза. 20 души са установени като положителни, шестима от тях са починали. Именно това стана причина за масовото тестване с бързи тестове, което тече вече втори ден.

Д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ: Контактните от първи ред са значително повече от тези, които бяха официално подадени при проучването.

Христо Николов - здравен медиатор: Голямата част са се изолирали в отделна стая, те самите не допускат своите близки да идват до тях.

Така започна поредната дезинфекция на квартала и на домовете,
в които има хора под карантина.

Линията на заразата у нас вече върви стръмно нагоре. Втори ден отбелязваме рекордни стойности на установените с положителна проба.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Знаете преди една седмица колко много хора имаше по улиците и това е един от резултатите.

В София има множество огнища на зараза, заявиха от щаба. По брой носители на вируса е на първо място в страната. Затова буди недоумение желанието на столичани да посетят роднините си в провинцията за празниците.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Цяла София се юрна още от сряда да се изнася. Отново апелираме софиянци да не се готвят да пътуват в страната, защото това ще доведе до до масов бум, навсякъде, в цялата страна.

На този фон мъж със симптоми на коронавирус успя да премине през няколко летища и да се завърне в България.

Емил Захариев - кмет на село Черногорово: Семейство, което се прибира от Нидерландия. Оказа се, че преди малко са кацнали на летището, всъщност вече напускат територията на летището, с намерението да се приберат тука.

Личната им лекарка успява да ги разубеди и вместо в селото, семейството отива в "Пирогов". Там бързият тест на мъжа се оказва положителен.

За да се избегнат подобни казуси, от щаба днес обявиха, че се спират полетите между Варна и Лондон. Така днес 38 души не успяха да излетят.

Масовото тестване на населението, обявено вчера от здравния министър вече е в ход и се извършва по прицелни групи, по региони и на случаен принцип.

Промени се прогнозата за момента на пика в България на Института за здравни показатели и оценки към Вашингтонския университет, финасниран от фондацията на Бил Гейтс. Той се очаква да бъде само след 4 дни - на Светли Понеделник, 20 април. Затова оперативният щаб за пореден път призова: не пътувайте по време на празничните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки по изходите на София. Строги мерки за пътуващите
Опашки по изходите на София. Строги мерки за пътуващите
Кметът на Благоевград е отстранен, ще има избори
Кметът на Благоевград е отстранен, ще има избори