НОВИНИ

Вървим към пика на заразата с коронавирус

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:04, 16.04.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева

Рекорден ръст на новооткритие случаи на COVID-19 в страната. За изминалото денонощие са установени 48 случая на опасния щам, с което общият брой на заразените вече е 783.

Вървим вече нагоре към пика на заразата. Най-големият брой заразени за едно денонощие отчитаме днес - 48.

Добрата новина - излекуваните са 122-ма - със 17 повече в сравнение с вчера. Починалите също се увеличават - 70-годишен мъж с придружаващи заболявания загуби живота си в "Пирогов". Така броят на починалите достигна 37.

48 са вече медицинските лица, установени с COVID-19. 9 медици са установени като положителни в последните часове. Сред тях отново има спешен медик. 31 от хората, настанени в болница, се нуждаят от интензивни грижи.

София продължава да е основното огнище на заразата. За пореден път от Щаба апелираха да не се пътува за празниците.

Стръмно нагоре върви линията с броя на заразените в страната.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Знаете преди 1 седмица колко много хора имаше по улиците, и това е един от резултатите.

София си остава най-големият резервоар на заразата, повториха и днес от щаба.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Отново апелираме софиянци да не се готвят да пътуват в страната, защото това ще доведе до
до масов бум, навсякъде, в цялата страна. Имаме разговори и с полицията, вчера само като го обявихме това, че ще бъдат особено внимателни, тя цяла София се юрна още от сряда да се изнася. Но това нещо няма да се осъществи.

По прицелни групи, по региони и на случаен принцип - масовото тестване в страната вече е започнало. Още преди дни бяха обявени Бургас, Стара Загора и райони в столицата, където то е в ход. Във Филиповци и Факултета се провежда скрининг на над 200 души, тъй като в двата квартала бяха открити 10 огнища с 20 заразени.

Д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ: Контактните от първи ред са значително повече от тези, които бяха официално подадени при проучването на положителните и на болните, които са хоспитализирани.

Именно това наложи и ограничителните мерки там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстранен е кметът на Благоевград след решение на ВАС
Отстранен е кметът на Благоевград след решение на ВАС
КЕВР: Няма да има поскъпване на парното
КЕВР: Няма да има поскъпване на парното