НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Не сме виждали план за заместване на количествата руски природен газ

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 27.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Европа реши да сключи огромна сделка със САЩ за купуването на втечнен газ - договорени са поне 15 милиарда кубични метра газ допълнително до края на годината. Подробностите оттук нататък как ще се случи процесът, предстои да разберем. Крие ли това рискове за българската индустрия? Защо бизнес организациите смятат, че България няма план за диверсификация? И може ли бежанската вълна у нас да увеличи сивия сектор? Тези въпроси в "Бизнес.БГ" коментира шефът на Индустриалния капитал в България Васил Велев.

Практически може да се осъществят покупки с рубли. Въпросът е какво ще бъде решението и докъде могат да стигнат страните като проява на твърдост и неотстъпчивост, смята Велев. Той припомни, че сме имали такива отношения и в началото на 90-те години, когато се е търгувало с валути, включително и бартерни сделки.

Ние искаме яснота и предвидимост за следващата година. Ако няма да се подновява договора с "Газпром" трябва да знаем с какво ще заместим тези количества природен газ. Не сме виждали план - първо откъде са количествата, второ имаме ли маршрути и трето на каква цена.

Преди да имаме ясен, алтернативен план за диверсификация и за замяна на маршрути и поносимост на цената, не би следвало да правим изказвания, допълни той.

Официално: 710 лева става от 1 април минималната заплата

Около 2-2,5% е делът на сивия сектор в бизнеса у нас, обясни Велев. Той е категоричен, че работодателите не са против увеличаването на минималната работна заплата.

Ние не сме против увеличаването на минималната работна заплата, а сме против увеличаването по такъв начин - административно, еднакво за всички икономически дейности. Минималната работна заплата нараства с малко повече от 9%. Проблемът е в това, че има голяма диференция в средните възнаграждения по икономически дейности. Например, в туризма е 1000, в IT сектора - 4000, обясни Велев.

По думите му, не е логично минималната заплата да е еднаква и за двата сектора.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една от най-големите вериги за руски хранителни стоки у нас нае бежанци
Една от най-големите вериги за руски хранителни стоки у нас нае бежанци
Българските гимнастички завършиха с общо 10 медала от състезанието от веригата "Гран при" в Марбея
Българските гимнастички завършиха с общо 10 медала от състезанието от веригата "Гран при" в Марбея