НОВИНИ

Васил Велев: Мярката 60/40 не може да даде търсения резултат

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 30.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Бизнес

Всички работодателски организации в един глас казват, че законът е сбъркан, постановлението не може да бъде ефективно на база сбъркан закон, заяви в "Още от деня" Васил Велев, като коментира мярката 60/40 на правителството. И четирите представителни работодателски организации имат писмено становище по този въпрос.

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал: Сбъркана е философията и това постановление не може да даде търсения резултат.

Това постановление поставя неизпълними условия, за да окаже подкрепа на тези, които имат най-голяма нужда, подчерта Велев.

Това постановление не подкрепя бизнеса, подкрепя доходите на хората там, където е спряло предприятието или е намалило интензивността на работа. Велев поясни, че философията на тези мерки в цял свят е да се подкрепи човекът за тази част от дохода, която липсва, като компенсацията никъде не е 100%.

Васил Велев: Няма такова нещо нито в Германия, нито в Австрия, защото когато един човек не работи, не може да се очаква той да получи 100% от дохода, както този, който работи.

Велев заяви, че са изпратили точните сметки на всички медии, според които 23% дава държавата от нетния доход, тези 60%, които дава, ги взима обратно под формата на данъци и осигуровки.

Васил Велев: Така че от нетния доход на работника дава 23%, но за да ги даде, иска от наработещото предприятие да даде още 77%.

И отново подчерта, че подкрепа за предприятията няма.

Предупреди, че трябва да се приеме пакет мерки срещу икономическата криза, която започва.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономическа полиция и екоинспектори влязоха в ТЕЦ "Бобов дол"
Икономическа полиция и екоинспектори влязоха в ТЕЦ "Бобов дол"
Министър Вълчев: Дните в електронна среда ще се приравнят на редовното обучение
Министър Вълчев: Дните в електронна среда ще се приравнят на редовното обучение