НОВИНИ

Вътрешният министър пред колегите си от ЕС: Борбата с нелегалната миграция ще бъде приоритет за мен

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:56, 08.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС ще обсъждат днес в Люксембург въпроси, свързани с миграцията и шенгенското пространство.

В срещата ще участва и новият министър на вътрешните работи на България Калин Стоянов.

Приемането на България и Румъния в Шенген не е в дневния ред на срещата. Очаква се министрите да обсъдят цялостното състояние на шенгенското пространство, както и последния доклад на ЕК, в който отново се изразява подкрепа за приемането на Румъния и България. Очаква се двете страни да представят данни за изпълнението на проекти в областта на убежището, връщанията на незаконно пристигнали в ЕС мигранти и управлението на границите.

Преди старта на заседанието вътрешният министър проведе кратки разговори с чуждестранните си колеги, както и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Еврокомисарят изрази желание двамата да проведат двустранна среща разговор във възможно най-кратък срок. Министър Стоянов и еврокомисарят Йохансон изразиха желание да продължат да работят със същия интензитет.

Вътрешният министър на България разговаря и с федералния министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. Двамата обсъдиха темата за опазването на външните граници на Европейския съюз. Министър Стоянов запозна австрийския си колега с действията, които България предприема в тази посока.

"Борбата с нелегалната миграция ще бъде приоритет за мен", увери Стоянов.

Снимки: МВР

Вътрешните министри на ЕС ще обсъдят и новите предложения на Европейската комисия за миграцията, които включват по-ефективни процедури по външните граници за връщане на мигранти, които нямат право да искат закрила в ЕС. Еврокомисията предлага и задължителна солидарност между държавните по отношение на релокацията на мигранти. Държави, които отказват да приемат мигранти, ще трябва да плащат на останалите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за насилие в детска ясла в Бургас
Сигнали за насилие в детска ясла в Бургас
Лудогорец научи възможните си съперници за старта на квалификациите в Шампионската лига
Лудогорец научи възможните си съперници за старта на квалификациите в Шампионската лига