НОВИНИ

Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници

Повече време, по-олекотени задачи и промяна на датата при сериозно заболяване са сред новостите при препитванията

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:15, 24.04.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Общество
Слушай новината

Промени при изпитите на над 60 700 седмокласници тази година. Целта е те да бъдат облекчени в този толкова стресиращ и отговорен момент в живота им.

Датите за тестовете по български език и математика са изтеглени по-назад във времето, за да имат учениците повече време за подготовка. Първият модул и за двата изпита е увеличен като времетраене, задачите по-математика са олекотени и ако дете се разболее сериозно, може да се яви на друга дата.

Одобряват ли в училищата промените и какви и колко паралелки ще има тази година в София, Пловдив и Варна?

В 107-о основно училище в София подготовката на седмокласниците е в разгара си.

"Материалът, който трябва да учим е много и като цяло 7-и клас е много натоварен.

БНТ: Кое ти е по-трудно български или математика?

- По-скоро по литература... има много различни произведения и жанровете са им различни", каза Нико Иванов, ученик в 7-и клас, 107-о ОУ.

"Лесно по български и малко трудно по математика", отбеляза Ванеса, ученичка в 7-и клас, 107-о ОУ.

Тази година изпитът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а по математика - на 21 юни. Или със седмица по-късно от миналата. Беше направено, за да могат седмокласниците да се подготвят по-добре.

"И второ, защото след като мине изпитът учениците се разпускат, ако мога така да кажа, и за тях е доста по-мотивиращо изпитът да бъде по-назад, да може спокойно да се приключи материалът", категоричен е Данко Калапиш, директор на 107-о ОУ.

Времето за решаване на първия модул от тестовете беше увеличено от 60 на 75 минути.

"Първият модул, който е по-общ всъщност, има нужда още от малко време децата да завършат своите отговори, да нанесат на черновата, това което са отговорили", заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

По математика две от задачите, които бяха с отворен отговор, станаха с избираем. Беше направено, защото се допускат чести технически грешки при решаването на отворените задачи. И още.

"Ще има възможност за втора дата, на която да се явят деца, които по причини, свързани със заболяване, престой в болница, карантиниране не се успели да се явят на първата", заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Заявленията за втора дата ще се подават до 8 юли. Министърът ще определи кога ще е тя. Промени в броя на задачите по двата предмета няма. Изпитите са от 9.00 часа като тази година те са отделени от Националното външно оценяване на 10-и клас. Беше направено, за да се облекчи организацията и да има повече време за проверка на работите на седмокласниците.

В столицата тази година те са над 10 400 - випускът е почти същият като миналата година. Паралелките обаче са 423 и са намалени в сравнение с миналата година. Така конкуренцията при седмокласниците ще бъде засилена.

"Ще трябва да направят своя избор възможно най-рано и съветваме тази година да не чакат последно класиране, защото вероятността да не останат свободни места е твърде голяма", каза Ваня Станчева, председател на Областната комисия за прием, РУО-София.

Профилираните паралелки са 236 и малко са намалени. Броя на паралелките в най-желаните езикови гимназии обаче не е променен. Професионалните паралелки са 187. Има и нови специалности като "Помощник- възпитател в детска градина" и "Театрален грим и перуки".

В Пловдив тази година има общо 221 паралелки - от тях 145 са професионални и 76 - профилирани. Професионалните паралелки са увеличени. Приемът в езиковите гимназии се запазва.

"Най-предпочитано училище последните една-две години е Хуманитарната гимназия", заяви Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив.

В Пловдив има пет нови специалности. Сред тях са "Художествена тъкан" и "Парково строителство".

Във Варна паралелките след седми клас са 167. Значително е нараснал броят на професионалните - те вече са 107 срещу 60 профилирани. Езиковите паралелки не са пострадали при тези трансформации.

"Няма да има промяна в приема на тези паралелки, те са 25 и през миналата, и през настоящата година, така че приемът, който е осъществяван досега, ще бъде реализиран и през тази година", заяви Ирена Радева, началник на РУО-Варна.

Във Варна ще има нова професионална паралелка "Дентален асистент". Целта е да се отговори на търсенето на пазара на труда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерлинг Холанд пропуска мача срещу Брайтън от 29-ия кръг на Висшата лига
Ерлинг Холанд пропуска мача срещу Брайтън от 29-ия кръг на Висшата лига
Подплашени коне галопираха в центъра на Лондон (ВИДЕО)
Подплашени коне галопираха в центъра на Лондон (ВИДЕО)