НОВИНИ

Възрастни хора от русенски села си искат отново банкоматите

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 03.04.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Регионални

Жителите на русенските села си искат отново банкоматите. В началото на годината те били демонтирани от банките. Заради извънредното положение и забраната за придвижване между населените места, хората няма откъде да изтеглят парите си от пенсиите.

В русенското село Пиргово живеят 2000 души. Преди 3 месеца са имали банкомат, който е обслужвал и съседното село Мечка. Сега обаче са без пари, защото няма откъде да ги изтеглят. На почти всички възрастни хора пенсиите се превеждат по банков път.

Йорданка Иванова: Децата ни не могат да дойдат, защото е карантина. Ние не можем да отидем, ама в магазина и в аптеката искат парички. Как да постъпим?

Хората казват, че в момента до Русе пътува автобус само сутрин и вечер.

Божанка Караиванова: Сутринта женичката трябва да застане тука, цял ден да стои в Русе до вечерта, докато се върне.

Йорданка Иванова: На един пенсионер да отиде и да се върне му струва 5-6 лв.

В безизходица са и по-младите жители на Пиргово, които работят в селото. Затова от кметството са отправили молба към две банки.

Стефан Барбуков - кмет на с. Пиргово: Отговорът беше този: за момента нямаме намерение да поставим банкомат във вашето населено място. Не им е явно приоритет. Хората ще останат без пари, ще започнат да си дават картите да им теглят пари непознати и познати.

Молби са отправени и до още три банки. А заради отнетата им придобивка, жителите на Пиргово са изпратили писмо до социалното министерство. Подобна е ситуацията и във всички села, в които банките си демонтираха банкоматите с мотива, че имат малко потребители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат вечерен час и в Панагюрище
Въвеждат вечерен час и в Панагюрище
1700 души от 34 лечебни заведения ще получат 1000 лв. към заплатите си
1700 души от 34 лечебни заведения ще получат 1000 лв. към заплатите си