НОВИНИ

Вдигат павилионите пред болница "Св. Иван Рилски", където почина дете от токов удар

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
22:24, 16.04.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Започна вдигането на павилионите пред болница "Св. Иван Рилски" в столицата. Преди два месеца на бул. "Иван Гешов" загина 16-годишно момче от токов удар. Причината - незаконното захранване с електричество на един от павилионите.

Два от павилионите, поставени покрай оградата, бяха вдигнати по-рано днес, а тази вечер беше вдигнат и третият павилион, който се намираше пред главния вход на болницата.

Собствениците твърдят, че павилионът е поставени в началото на 2019 година законно с разрешение на главния архитект на София.

"Столична община казват - не ни интересува, махайте го. Това си е чист рекет. Ние питаме - защо ни махате, като имаме всички документи за поставяне, разписани от главния архитект на София. Те прехвърлят вината на община Триадица?", споделя един от собствениците.

Трагичният инцидент на 14 февруари предизвика широк обществен отзвук, а прокуратурата започна разследване. След проверката на община "Триадица" беше констатирано, че в шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента, са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта.

Най-важните констатации от проверката

Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на този проводник е свързано с редица законови и нормативни актове. Няма как този кабел ей така, отникъде да стои в тази шахта, коментира в "Денят започва" адвокат Димитър Марковски. Той обясни, че е неограничен кръгът и броят на лицата, от които може да се търси отговорност.

Роднините трябва да получат справедливост, трябва да се търси наказателна отговорност. Недопустимо е в 21 век в центъра на София да загиват деца заради шахта под напрежение, коментира още адвокатът.

След трагичния случай с токов удар коментар имаше и от енергийния министър и депутати.

Снимки: Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Промяна има, но дали има поврат тепърва ще видим
Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Промяна има, но дали има поврат тепърва ще видим
Път в "японските Алпи" е обграден от 14 метра сняг
Път в "японските Алпи" е обграден от 14 метра сняг