НОВИНИ

Вековен обет пази баварско село от епидемията

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:11, 11.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Едно баварско селце няма нито един случай на заразен с новия коронавурис. Жителите му вярват, че това се дължи на вековен ритуал, чието начало било поставено заради настъплението на чумата. Но се изпълнява и до ден днешен с изключителна отдаденост. Вижте необикновената история.

1633 година. В Оберамергау, чумата върлува безмилостно. Мъж, пътувал за Коледа, я донася в германското село и тя започва да се предава. Жертвите й растат, всеки четвърти умира. В отчаянието си, управата събира оцелелите и всички заедно отиват в църквата. Молят Бог да ги пощади и дават обет, ако го стори, на всеки десет години да играят пиеса за последната седмица от живота на Иисус, разпъването на кръста и възкресението.

В тази книга с кожена корица е записано, че от този ден смъртта напуска селото.
А жителите му тогава остават верни на обета си. Техните наследници днес - около 5000 души - също. Пиесата се играе само от хора, родени в селото или живели тук 20 години.

За участниците не са разрешени фалшиви бради и коси, за това те не се подстригват дълго врече преди това. Първото представление е в същата църква, в която днес служи пастор Томас Грюнер.

Пастор Томас Грюнер: Тук времето не се измерва с години, а с броя на представленията. Когато някой ми каже кога се е женил, не казва примерно - през 1996, а казва - шест години след представлението през 90-та.

Традицията трябваше да бъде спазена за 42-ри път тази година на 16 май. Но е отложена заради коронавируса. В селото няма заразени.

Пастор Томас Грюнер: Може да кажете, че е просто съвпадение. Но един вярващ човек ще го изтълкува различно.

За следващото представление е построен нов театър с 4400 места. Сега всички очакват момента, когато пиесата ще се играе отново. За да изпълнят на свой ред обета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 31 000 нарушения на ограниченията за движение в Гърция
Над 31 000 нарушения на ограниченията за движение в Гърция
Излезе заповедта на МЗ за задължителното носене на маски на обществени места
Излезе заповедта на МЗ за задължителното носене на маски на обществени места