НОВИНИ

Великобритания, Франция и Германия осъждат ядрената програма на Иран

реформаторите спечелиха всички места общинския съвет техеран
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:05, 22.11.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Лондон, Париж и Берлин осъдиха разширяването на ядрената програма на Иран, като заявиха, че тя няма "надеждна гражданска обосновка" и представлява "предизвикателство за световната система за неразпространение на ядреното оръжие".

„Започвайки да обогатява уран до 60% в завода си във Фордо, Иран предприе нови значителни стъпки по подкопаването на СВПД", добавиха правителствата от т.нар. група "Е-3", позовавайки се на ядреното споразумение от 2015 г.

Малко по-рано ядреният наблюдател на ООН потвърди, че Иран е започнал да обогатява уран до 60% в завода си във Фордо на фона на провала на ядреното споразумение с основните сили.

"Генералният директор Рафаел Мариано Гроси заяви днес, че Иран е започнал да произвежда високообогатен уран в завода за обогатяване на гориво във Фордо (FFEP), в допълнение към такова производство, което се извършва в Натанз от април 2021 г.", се казва в изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изпратено до АФП.

Агенцията добави, че Иран планира и "значително разширяване на производството на нискообогатен уран - UF6, обогатен до 5% или до 20%, във Фордо".

МААЕ ще "информира Иран за намерението си да увеличи честотата и интензивността на дейностите си по проверка" във Фордо, се казва още в изявлението.

В другия завод в Натанз Иран "продължава да развива дейностите си по обогатяване на уран" и сега планира да инсталира втора производствена сграда, добави МААЕ.

По-рано днес Иран заяви, че е започнал да произвежда уран, обогатен до 60%, в подземното съоръжение във Фордо, което беше отворено отново преди три години.

Това се случва в момент, когато преговорите за съживяване на историческото споразумение от 2015 г., което ограничи ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на санкциите, са в застой. Сделката започна да се разпада през 2018 г., когато САЩ се оттеглиха и отново наложиха санкции. В отговор Иран започна да засилва ядрената си програма.

За създаването на атомна бомба е необходим уран, обогатен до 90%, а 60% е значителна стъпка към обогатяването на уран за оръжия.

Иран винаги е отричал всякаква амбиция за разработване на атомна бомба, като е настоявал, че ядрените му дейности са само за граждански цели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив започна подоготовка за мача срещу Марек от турнира за Купата на България
Локомотив Пловдив започна подоготовка за мача срещу Марек от турнира за Купата на България
Ботев Пловдив откри новия си фен магазин
Ботев Пловдив откри новия си фен магазин