НОВИНИ

Великобритания подготвя официални мерки срещу Covid-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:55, 20.03.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Общество

В световен мащаб броят на заразените надхвърли 245 000. Жертвите са над 10 000, а през изминалото денонощие Италия стана страната с най-много починали заради коронавирус. Все повече държави затварят границите си за трети страни, от днес Сърбия няма да допуска чужди граждани. След множеството критики, британското правителство започна поетапно въвеждане на по-строги мерки.

Още преди официално въвеждане на мерки срещу Covid-19, улиците на на Лондон започнаха да опустяват. Все повече компании започнаха да работят дистанционно, но Великобритания не се размина и с вече обичайното презапасяване със стоки в супермаркетите.

След серия от критики, че подценява опасността, британският премиер Борис Джонсън в крайна сметка обяви по-строги мерки срещу разпространението на заразата. Гражданите са призовани да спазват социална дистанция и да не пътуват. Всички, които проявяват симптоми на заразяване, трябва да останат под карантина. Хората с хронични заболявания и възрастните, са призовани да не напускат домовете си. Отменени са масови спортни мероприятия и концерти.

Затворени са и около 40 станции на лондонското метро. От днес училищата на Острова няма да работят.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Уверен съм, че с мерките, които сме призовали обществото да предприеме и с помощта на науката, ще успеем да се преборим с пандемията за 12 седмици. Разбира се, не мога да ви обещая, че през юни всичко ще е приключило, но вярам, че можем да се справим.

Затворени ще останат вратите и на един от символите на британската столица - Тауър. Временно от всякакви публични задължения се оттегля и кралица Елизабет Втора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалява броят на свободните работни места в Бюрото по труда във Варна
Намалява броят на свободните работни места в Бюрото по труда във Варна
Втори пореден ден без нови заразени с коронавирус в Китай
Втори пореден ден без нови заразени с коронавирус в Китай