НОВИНИ

Весела Лечева: Не сме против тегленето на нов дълг, но липсват ясни разчети

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 01.04.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Политика

Все още парламентарната група на БСП няма позиция по предложението на Министерския съвет извънредното положение да бъде удължено до 13 май, това заяви за "Още от деня" Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на БСП и зам.-председател на парламентарната група на партията.

По думите ѝ подобно решение трябва да се премисли добре и да се съобрази с експертите и с мнението им дали извънредните мерки са необходими, колко критична е ситуацията и в какво положение се намира България.

Весела Лечева припомни, че от първия ден на кризата БСП настоява за актуализация на бюджета с оглед на последващите социално-икономически предизвикателства пред българите, с цел да бъде внесено едно успокояване сред хората за това какво предвижда правителството.

Весела Лечева: Правят впечатление разнопосочните сигнали, които идват от правителството. Преди няколко дни чуваме как няма необходимост от актуализация на бюджета и че 1 млрд. ще бъде достатъчен за всички социални и икономически мерки, които трябва да бъдат предприети, както и редица мерки, свързани с опазване здравето на българските граждани. Виждаме днес един проектобюджет с един много по-сериозен скок в намеренията на правителството.

Лечева беше категорична, че в мотивите липсват ясните и конкретни цели, които управляващите си поставят, както и ясни разчети. Тя подчерта, че БСП не е против тегленето на нов дълг, "но трябва да бъде ясно разчетено как този бюджет ще стигне до обикновения работник, до този, който си е загуил днес доходите и работното място".

Тя изрази опасенията на левицата относно начина, по който ще се изразходват средствата от новия дълг. "Имаме много лоша практика от това правителство, което изразходва средства абсолютно необосновано и непрозрачно", каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Ячев: НФСБ ще подкрепи удължаване на извънредното положение
Борис Ячев: НФСБ ще подкрепи удължаване на извънредното положение
Отмениха Уимбълдън заради пандемията COVID-19
Отмениха Уимбълдън заради пандемията COVID-19