НОВИНИ

Вицепрезидентът: Сигурна и стабилна България е гаранция за повече чуждестранни инвестиции

bnt avatar logo
от БНТ
13:33, 19.05.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
вицепрезидентът сигурна стабилна българия гаранция повече чуждестранни инвестиции
Слушай новината

Сигурна и стабилна България е гаранция за повече чуждестранни инвестиции. Франция е сред водещите търговски партньори на България и ме радва фактът, че все повече френски компании проявяват интерес към нашата страна. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на традиционното представяне на годишника на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Йотова изтъкна ръста на инвестиционните намерения от френска страна, цитира и данни на Българската народна банка, според които с близо 333% са се увеличили чуждестранните инвестиции у нас за първите три месеца на годината.

„Разчитам тези данни в две посоки. Научихме уроците от пандемията и зависимостта си от трети страни. Все повече европейски икономики се обръщат към възможностите за производство в други държави членки на Европейския съюз. Ръстът на чуждестранните инвестиции е сериозен знак, че България се превръща в сигурна и предвидима държава за чуждестранните партньори“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова изрази увереност, че чрез интензивните търговски отношения ще се намери изход от кризата.

„Осъзнаваме размерите на кризата, предизвикана от войната в Украйна. Последствията от санкциите не трябва да бъдат върху европейските граждани. Затова заедно в рамките на ЕС трябва да постигнем сигурност и стабилност – от доставките на горива до отбранителните способности“, подчерта тя.

Вицепрезидентът благодари на председателя на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, когото определи като един от най-добрите лобисти на България пред френските инвеститори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентинец спря Димитър Кузманов от основната схема на Ролан Гарос
Аржентинец спря Димитър Кузманов от основната схема на Ролан Гарос
Максимални температури от 19° до 24° днес
Максимални температури от 19° до 24° днес