НОВИНИ

Видеоконферентна връзка в Министерския съвет заради коронавируса

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:10, 09.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
Политика

Заради коронавируса беше проведена международна видеоконферентна връзка между премиера Бойко Борисов и европейски и световни лидери. Борисов призова държавите да поддържат непрестанна връзка, да обменят тестове за вируса, както и най-неотложните медикаменти, ако това се наложи.

Борисов изтъкна, че в борбата срещу коронавируса принципът "всяка държава да се спасява сама по себе си" трябва да отстъпи пред най-важното според него - солидарността.

Бойко Борисов - министър-председател на България: "Да подсигурим тестове поне за болничните заведения в нашите държави. Второ, изключително важно, действително светът да се напрегне да намери ваксина или лекарство, тъй като съм убеден, че стопанската и финансова криза просто чука на вратата".

След видеоконферентната връзка, от Оперативния щаб заявиха пред медиите, че всички държави не разполагат с необходимите ресурси да обхванат всички болни и поставените под карантина.

проф. д-р Венцислав Мутафчийски - ръководител на Националния оперативен щаб: Огромен процент от заразените са леко болни и те трябва да бъдат изработени механизми за лечението им в домашни условия.

Ново италианско изследване показва кои са най-рисковите групи.

проф. д-р Венцислав Мутафчийски - ръководител на Националния оперативен щаб: Там под 60-годишна възраст нямат починал пациент. Отново се поставя акцентът за възрастното население, което е с хронични и придружаващи заболявания.

Здравният министър съобщи, че днес се очаква от Турция да пристигнат поръчаните защитни маски и материали.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Още днес ще попълним една значителна част от всички тези предпазни мерки, които ни трябват.

От щаба заявиха, че предстои да се вземе решение какви мерки ще се предприемат за училищата след края на грипната ваканция.

В Израел обаче не затварят училищата и детските градини, защото са убедени, че коронавирусът не засяга децата и младите хора. Това потвърждава и последното италианско изследване, според което най-висока смъртност от коронавирус е при над 80-годишните, които са и с придружаващи хронични заболявания.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел: Ние тестваме постоянно учителите, които влизат в училищата и детските градини, но няма проблем с инфектиране на деца и тийнейджъри.

От Израел са отправили питане към САЩ има ли начин за разработването на нов тип тестове.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел: Това, което искаме да направим, е да имаме домашен тест. Така както се прави за ХИВ или за бременност, да може хората сами да се тестват.

Засегнатите страни призоваха и за разработване на тестове, които по-бързо да показват резултатите от лаборатовните изследвания за коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават грипната ваканция за учениците в Пловдив
Удължават грипната ваканция за учениците в Пловдив
Създадена е организация за изплащането на пенсиите в пощите
Създадена е организация за изплащането на пенсиите в пощите