НОВИНИ

ВиК - Пловдив: Замърсяването на водата в Брестовица е от икономическа дейност

Проби на Регионалната здравната инспекция показаха завишени стойности на манган

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 27.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Водата в пловдивското село Брестовица е негодна за пиене. Резултатите от микробиологичния анализ на здравната инспекция в Пловдив отчитат 65 микрограма манган, при допустими стойности 50 микрограма. Пробите са взети от частен имот в село Брестовица.

От здравната инспекция веднага издадоха предписание, а кметът на община Родопи заповед водата да не се използва за пиене и готвене. Няма пречка обаче за употребата и за хигиенни и домакински нужди.

До проверките за качеството на питейната вода се стигна след като преди няколко седмици граждани сигнализирали водоснабдителното дружество, че от чешмите им тече мътна вода. Първите проби отчели леко завишение на манган и незабавно една от сондите е била изключена. Така хората не са консумирали негодна вода, уверяват от ВиК.

За ситуацията са запознати министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.

ВиК очакват от тях указания и предписване на конкретни мерки за действие.

Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК - Пловдив: Държа да подчертая, че замърсяването е резултат не от природни явления, а от икономическа дейност там в региона, където са нашите сондажи. Създадено е т.нар. водно огледало за захранване на едно съоръжение, което е към министерство на енергетиката. Изрично подчертавам, че това е вторично замърсяване, т.е. от икономическа дейност.

Най-замърсеният сондаж отново е изключен, за да не се допусне опасност за здравето на хората. Към селото ще бъде насочена и водоноска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите "Инвеститор на годината"
Връчиха наградите "Инвеститор на годината"
Мъж загина след тежка катастрофа между такси и ТИР на път Е-79
Мъж загина след тежка катастрофа между такси и ТИР на път Е-79