НОВИНИ

Виртуална разходка сред скритите съкровища на Гърция (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 11.02.2024
Чете се за: 05:50 мин.
По света

Когато говорим Гърция най-често си представяме великолепни плажове, средиземноморска кухня и древна история. Гърция обаче предлага още много изживявания, които могат да изненадат и най-запалените фенове на тази дестинация. Ако искате да напълните очите и сърцето си с великолепни гледки и усещания не е нужно да ходите надалеч. Достатъчно е да посетите област Еврос в Северна Гърция. Ето няколко предложения:

Например – делтата на река Марица – там, където водите ѝ се вливат в Егейско море. За целта трябва да стигнете до Александруполис, а после да поемете към делтата, за разходка с някоя от лодките, които чакат там. И така предложение номер едно.

Красотата на този район наистина е смайваща. В района за фотосафари идват фотографи и любители на великолепните гледки, но и изследователи на птиците от цял свят. Повече от 400 от общо 600 вида птици в Европа могат да се видят именно тук, по делтата на Марица. За пеликаните и розовите фламинги, орлите и всички други пернати, чийто имена не знаете и ще видите в района можете да научите много в музея на птиците.

И така предложение номер две. Като стана дума за музеи – в районите около Александруполи, които са известни от векове с копринарската си индустрия можете да разгледате не един, а няколко музея на коприната, където сладкодумните домакини ще ви разкажат различни истории и лични спомени.

Сред експонатите, снимките и историите ще откриете и тъканите копринени рокли на господарките и сватбените одежди на момичетата от онова време. Можете да пробвате да тъчете копринените нишки както със съвременен стан в модерна фабрика, така и с техника на повече от век, която все още може да работи.

След всичко това не пропускайте да поемете глътка кристален въздух на 890 м височина в Родопите, в гръцката им част - там където планината се спуска към морето. Ще видите като на длан целия район, а ако искате и да изберете една от многото възможности за спорт и разходки на открито, които предлага планината.

- Да ни дадеш три причини, за да посетим това място...

- На първо място, заради река Места - обща за нас река, която пресича Родопите и точно тук са живописните й завои. От тук можете да видите наистина тази невероятна панорама - и погледът ви да стигне до Св. гора. Друго прекрасно нещо тук е разнообразието от птици, орхидеите, въобще природата. Освен това можете да продължите с автомобил към Ставруполи и по път да минете през много изоставени села, където е пълно с диви коне, разказва Илиас.

Продължаваме разходката в района и търсим манастира на Св. Лидия. Св. Лидия е първата жена християнка в Европа. Малцина обаче знаят, че манастирът, който носи името на светицата и където се намира изворът, в който е кръстена от Св. Апостол Павел, се намира само на 15 км от град Кавала в градчето Кринидес.

В предверието на храма може да се види мозайка, която показва пътят на Св. Апостол Павел по тези земи, ще ви впечатлят и майсторските стенописи в храма.

В непосредствена близост до манастира, на не повече от 2 км се намира Филипи – античният град, в чийто комплекс има напълно запазен амфитеатър, където и днес се провеждат театрални фестивали.

И ако това не е достатъчно – ще ви предложим да посетите една красива пещера. Тя се намира на 23 км северозападно от Драма, на малко повече от 30 км от ГКПП "Илинден - Ексохи". В пещерата се вие още една река, този път подземна, която най-вероятно води началото си от България. Това е и единствената подземна река в Гърция – името ѝ е Ангитис.

Пещерата е красива, топла и много приятна за разходки, защото е равна, без стръмнини или изкачвания.

Накрая ще ви покажем манастир Св. Никола. Единственият манастир, който е част от групата на Светогорските манастири – където се допускат жени. Великолепното място, на което се намира малък остров в езерото Вистонида е близо до селището Порто Лагос. На практика манастирът се намира в национален парк, който включва и делтата на Марица.

Красивите и интересни места далеч не се изчерпват с тези предложения. Скоро ще ви покажем още от скритите съкровища на Гърция.

автори: Аделина Радева и Станислав Златев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР затяга контрола по пътищата - 20 нови камери следят за нарушители
МВР затяга контрола по пътищата - 20 нови камери следят за нарушители
Финализираха споразумението: Какво договориха властта и земеделците?
Финализираха споразумението: Какво договориха властта и земеделците?