НОВИНИ

Владимир Табутов, ПП: Има аномалии в пазара на електроенергия, които не би трябвало да се случват

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 17.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Българската икономика се намира в безпрецедентна ситуация за последните години, която би могла да ни даде възможността конкурентоспособността на нашата икономика да се повиши при приемане на правилните мерки и това да вдигне жизнения стандарт. Това каза в "Още от деня" Владимир Табутов, народен представител от "Продължаваме промяната".

"Продължаваме промяната" са предложили пакет от 14 мерки, които обхващат горивата, енергоносителите, природния газ.

"Намаляването на ставката на ДДС и отмяната на акциза адресират точно тези сегменти в икономиката", посочи Табутов.

И поясни, че отговорността какви мерки ще бъдат приети е на правителството и в частност на министър-председателя и на министъра на финансите.

Предложената мярка за отстъпка от 25 ст. на 50 л бензин или дизел месечно за личен транспорт според Владимир Табутов е адекватна мярка, която са изградили на база средното месечно потребление на гориво, администрирането ѝ е малко по-трудно, предложени са различни варианти за прилагането.

Засега не е разглеждано официално в комисията по енергетика в парламента обсъждане на закон за свръхпечалбата на производителите и търговците на електроенергия, заяви депутатът от "Продължаваме промяната", който е и член на енергийната комисия.

"Действително има едни аномалии в пазара на електроенергия, които не би трябвало да се случват в нормалната бизнес среда. Считам, че трябва да се вземат мерки, така че електроенергията да е по-достъпна и за домакинствата, и за бизнеса", каза Владимир Табутов.

Да се определи формулировката "енергийна бедност" е част от коалиционното споразумение, намерението им е това да се случи възможно най-скоро.

"Администрацията и реално раздаването на компенсации или помощи на тези, които бъдат определени като енергийно бедни, е едно предизвикателство, с което трябва да се справим при писането на текстовете - това реално е по-големият проблем, а не самата дефиниция "енергийно бедни", заяви депутатът от "Продължаваме промяната".

Какво още каза Владимир Табутов вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачите след срещата в МС: Топката е в ръцете на премиера Кирил Петков
Превозвачите след срещата в МС: Топката е в ръцете на премиера Кирил Петков
Не е ясна съдбата на евакуираните от "Азовстал" войници
Не е ясна съдбата на евакуираните от "Азовстал" войници