НОВИНИ

Вносът на руски петрол: Как изключението за България ще се отрази на рафинерията в Бургас?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:00, 05.12.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Бизнес
Слушай новината

Освен тавана на руския петрол, от днес влиза в сила дерогацията, която България ще използва за вноса и преработката на руски петрол доставян по море. До каква степен обаче тя ще има ефект?

Таванът на цената на руския петрол няма да има ефект върху Кремъл, обясни енергийния експерт Костанца Рангелова.

"На 60 долара за барел руският бюджет се балансира и няма дефицит. Ниво от 40, 50 долара би имало някакъв малко по-сериозен ефект", казва тя.

Според Рангелова, мярката има административен, но не и реален ефект. Същевременно опасенията за дефицит на горива доведе до покачване на цените на международните пазари.

"По отношение на "Брент" увеличението е с над 2%, по отношение на "Уралс" е над 3%", каза Христо Казанджиев, Български енергиен и минен форум.

Относно изключението, което България получи от Европейската комисия, експертите смятат, че държавата трябва да осъществи контрол над работата на рафинерията, но остава под въпрос дали ще го направи.

Рангелова коментира, че преди въвежданото на ембаргото рафинерията използва само 50% руски петрол, а след дерогацията - 100% руски петрол.

"Ако това беше нормална икономическа компания най-нормалното нещо в тази ситуация беше да започне да внася неруски петрол и да избегне всички тези проблеми, но тук се намираме в ситуация на политически мотивирани решения и заплахи от страна на "Лукойл", каза Костанца Рангелова.

България обаче не трябва да нарушава приетия европейски регламент и да изнася произведени у нас продукти от руския петрол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цончо Ганев: "Възраждане" няма да подкрепи правителството на ГЕРБ
Цончо Ганев: "Възраждане" няма да подкрепи правителството на ГЕРБ
Румен Петков ще сезира ДАНС и прокуратурата за продажба на природен газ от "Булгаргаз"
Румен Петков ще сезира ДАНС и прокуратурата за продажба на природен газ от "Булгаргаз"