НОВИНИ

Водопроводът до Перник е готов, режимът се облекчава

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:20, 17.03.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Регионални

Облекчават водния режим в Перник заради извънредното положение в страната.

За първи път от три месеца насам, вода в чешмите на перничани ще тече още от обяд. Водопроводът от Мало Бучино е готов, но все още водата от него не се използва.

Досега намеренията бяха режимът на Перник да бъде облекчен, когато водата в язовир "Студена" надхвърли 10-11 милиона кубични метра. В момента той е 8 милиона, а режимът вече е облекчен и вода тук вече има от 12 до 22ч. Това се наложи заради превенцията от коронавируса и нуждата от по-голяма хигиена.

Управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов е изпратил искане до Министерството на околната среда и водите за увеличаване на водоподаването и промяна на първоначалния план, която е наложителна към момента. За БНТ той коментира също, че има проблем с пречиствателната станция, защото притокът е голям и филтрите не могат да смогнат, и затова се използва и допълнително съоръжение за пречистване на водата. Но колкото по-голям става обемът на язовира, толкова по-добро става и качеството на водата.

А вода от язовир "Бели Искър" перничани ще имат до края на седмицата. Това е уверението и на кмета Станислав Владимиров.

Станислав Владимиров - кмет на Перник: В тази тръба вече има вода. В момента тази вода е там, за да покаже дали някъде по трасето може да се появи пробойна. Засега няма, аз вярвам и съм убеден, че и вече, когато тестовете започнат от утре как работи самото съоръжение, ще бъдат успешни. До края на седмицата ние ще ползваме вода и от "Бели Искър", и от язовир "Студена", за да можем да осигурим достатъчно количество, което да направи така, че да сме на нощен режим, който да не притеснява оттук нататък перничани и да сложим край на едно няколко месечно сериозно изпитание.

Нощният режим в Перник ще започне в края на седмицата. А към края на пролетта и началото на лятото може вече да се говори и за край на водния режим в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасковски работници излязоха на протест, защото не ги пускат в отпуск
Хасковски работници излязоха на протест, защото не ги пускат в отпуск
Европейските лидери решават за затварянето на границите на ЕС
Европейските лидери решават за затварянето на границите на ЕС