НОВИНИ

Военната гордост на Русия - крайцерът "Москва", е сериозно повреден. Под чий контрол е Мариупол?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:03, 14.04.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Военната гордост на Русия - ракетният крайцер "Москва", е сериозно повреден след пожар и последвала експлозия на боеприпасите. 500-членният екипаж е евакуиран. Руската армия говори за инцидент, според Киев крайцерът е поразен от две противокорабни ракети Нептун.

Русия твърди, че напълно контролира Мариупол, според украинска страна градът на Азовско море продължава да се държи.

Вашингтон предоставя на Киев допълнително въоръжение, включително бронетехника и хеликоптери на фона на очакваната руска офанзива в източно направление.

Ракетният крайцер "Москва" е сериозно повреден, но остава на вода, твърди руското министерство на отбраната. Пожарът на борда е овладян, експлозиите на боеприпаси са престанали и се предприемат мерки за изтегляне на буксир до пристанище. Основното въоръжение не е пострадало, твърди Москва, но украинската версия е друга.

"Крайцерът "Москва" беше поразен от антикорабни ракети "Нептун". Флагманът на руския Черноморски флот получи значителни поражения. Избухна пожар. Други кораби се опитаха да окажат помощ, но заради буря и експлозия на мунициите, крайцерът започна да потъва", казва украински военен говорител.

Крайцерът "Москва" влиза на въоръжение през 1983 г. под името "Слава". Носи 16 противокорабни ракети "Вулкан" с обсег 700 километра, ПВО и артилерийски системи. Излизането му от строя става в разгара на подготовката за нова руска офанзива в Донбас, която вероятно ще реши изхода от войната.

Руският флот оказва значителна подкрепа при сухопътните операции на юг. Превземането на Мариупол ще позволи на Русия да създаде сухопътен коридор между Донбас и окупирания Крим.

"Търговското пристанище на Мариупол е напълно освободено от бойците на нацисткото формирование "Азов". Всички заложници, държани от нацистите на кораби в пристанището, включително чуждестранни, са освободени. Останките от украинските сили и частите на "Азов" са напълно блокирани без възможност да излязат от обкръжение", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Украйна съобщи за руски ракетни удари срещу районите на Харков, Донецк и Запорожие. Според Киев Москва струпва войски не само по руско-украинската граница, но и в Беларус и Трансднестровието в Молдова.

Вашингтон увеличи с 800 милиона до 2,5 милиарда долара оръжейните доставки за Киев. Новият пакет за първи път включва 155-милиметрови гаубици и 40 000 снаряда, 11 хеликоптера Ми-17, радари, 200 БТР-а и 300 дрона.

"Те победиха Русия в първата фаза, не допуснаха падане на Киев. Сега трябва да сразят Русия на Изток. Има промяна в политиката и в осъзнаването на необходимите средства. Списъкът сега включва бронетранспортьори и хеликоптери. Със сигурност това е нещо различно", коментира майор Джон Спенсър, пенсиониран военен от САЩ.

Москва съобщи днес за седем пострадали, включително дете и бременна жена, при атака на украински хеликоптери срещу населено място в руската Брянска област на 10 км от границата с Украйна.

Нападение без пострадали е имало и в района на Белгород. Москва заплаши, че ще порази цели в Киев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия предприема мерки за сигурност, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО
Русия предприема мерки за сигурност, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО
Две загуби за младите ни боксьори на старта на Европейското в София
Две загуби за младите ни боксьори на старта на Европейското в София